Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по възможно най-нескопосания

...
Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по възможно най-нескопосания
Коментари Харесай

Крум Зарков става секретар по правните въпроси към президента

" Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по допустимо най-нескопосания метод. Заметоха се много въпроси под килима. Формално Иван Гешев си отиде поради репликата " политически отпадък ", само че в действителност си отиде за изцяло творчество ".

Това сподели в предаването по БНР Крум Зарков, някогашен длъжностен правосъден министър и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия. 

Той акцентира, че процедурата се управлява от болшинството във Висшия правосъден съвет (ВСС), а не от министъра на правораздаването:

" Този Висш съдебен съвет, когато избира, когато отстранява и когато отново избира, винаги оставя възприятието, че го прави под давление, а не по разбиране. Затова аз съм от тези, които пледират, че ключова за правосъдната система е смяната на състава на ВСС, която да върви редом с другите неща... през конституционна промяна ".

Според него изборът на нов основен прокурор би трябвало да бъде спрян, тъй като този Висш съдебен съвет " не трябва да избира ":

" Не споделям, че Висш съдебен съвет е нелегитимен, а е неправилно да го прави. Защото този развой, който беше с Гешев, беше един стадий, стартират от този Висш съдебен съвет и приключил пагубно през този Висш съдебен съвет. Въпросът е - идващият стадий, който се открива в този момент, когато сме в наклонност за конституционна промяна, която обусловява цяло едно комплицирано болшинство, всички приказват за нея. И запитвам - идващият стадий отново същият ли е? Не виждате ли, че с избора от този Висш съдебен съвет на и.д. основен прокурор, се върнахме все едно нищо не се е случило? Още тогава споделих, че най-страшното от тези кавги е още веднъж нищо да не се случи. Има ход. Трябва 2/3 болшинство, което избрани политически групи в Народното събрание споделят, че са способни да основат. Или го имат и би трябвало да го употребяват, или го нямат и не би трябвало да заблуждават, че го има ".   

Крум Зарков изясни, че болшинството в този парламент е решило през признатия закон, че в границите на 3 месеца би трябвало да бъде създаден нов избор за нов състав на Висшия правосъден съвет. 

" Не съм виждал плана за промени в Конституцията, който президентът анонсира, само че уповавам се скоро да имам такава опция ", сподели някогашният длъжностен министър на правораздаването и посочи, че от 3-ти юли ще бъде секретар по правните въпроси в президентството.

" Новата ми служба не разрешава да бъда в управлението на партията и трябва са напусна Националния съвет Българска социалистическа партия. На всички мои другари социалисти и леви споделям, че оставам правилен на убежденията си и на партията си ".

Зарков разяснява и породилата се полемика около кандидатурата на ПП-ДБ за кмет на София:

" Предявяват се обвинявания към Васил Терзиев, който не познавам, на които той нито може, нито би могъл, нито би трябвало да дава отговор.... Въпросът за равния късмет може да бъде заложен и в този момент - до каква степен детето от провинцията и детето, родено в затворения комплекс във Витоша, имат идентичен късмет ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР