Процедурата, по която в момента се избира служебния кабинет, предполага

...
Процедурата, по която в момента се избира служебния кабинет, предполага
Коментари Харесай

Политологът Стойчо Стойчев: Между президента и Димитър Главчев тече постоянна кореспонденция

Процедурата, по която сега се избира служебния кабинет, допуска много повече равнища на надзор, в сравнение с предходната. Всички хора всред, които президента би трябвало да избере длъжностен министър-председател, преди този момент са получили поддръжката на Народното събрание. Има повече равнища на надзор. Според мен сред президента и Димитър Главчев тече непрекъсната преписка. В кабинета няма да се появят лица, които да бъдат неприемливи от президентството. Това разяснява в предаването „ Здравей, България ” на Нова тв политологът Стойчо Стойчев.

Той разяснява и възможна коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. „ Когато става въпрос за тестване на сходна коалиция, не е въпрос единствено до гласоподавателите, само че и да общата толерантност на обществото. В момента няма съответни условия, които да я вършат релативно допустима и постоянна във времето. Реакцията против нея би била много огромна. Още няма такова предпочитание да се прави сходна коалиция, тя няма и да се случи ”, добави Стойчев.

Според журналиста Емилия Милчева е доста значимо кои ще бъдат хората в служебния кабинет. Тя добави, че коалиция сред ГЕРБ и Движение за права и свободи няма по какъв начин да има. „ Такава коалиция е допустима, в случай че има още един сътрудник, даже не бих споделила коалиция, а настоящия фасон. ПП-ДБ и ГЕРБ ще продължат диалозите по сред си ”, добави тя.

Политологът Росен Стоянов посочи, че институционалното държание задължава да се съблюдават годните правила, въпреки множеството от тях към този момент да са отправени към конституционния съд. По думите му в служебните кабинети се тества освен политики, само че и лоялности.  

„ По отношение на министерството на вътрешните работи би следвало да продължи един доста остарял спор, в който се поставяше въпроса дали министъра би трябвало да е човек от системата или политик. За мен отговорът е вторият, тъй като той извършва политическа активност ”, сподели Емануил Йорданов, някогашен министър на вътрешните работи. Според него доста постоянно хора, които нямат досег с политиката стават министри.
По отношение на това дали Мартин Божанов е бил или не помощник на службите Йорданов уточни, че информацията би могла да бъде декласифицирана от страна на органа, който я е засекретил. „ За мен по-интересният въпрос е по какъв начин сътрудничил и каква е информация е предоставял на Министерство на вътрешните работи и нейна база има ли реализации ”, сподели той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР