Прототипът на ваксината срещу коронавируси, разработван в Института по микробиология

...
Прототипът на ваксината срещу коронавируси, разработван в Института по микробиология
Коментари Харесай

Проф. Петрова: Ваксината на БАН предизвиква имунен отговор при мишки

Прототипът на имунизацията против коронавируси, разработван в Института по микробиология на Българска академия на науките, е подготвен и планът, финансиран от Алианса " Пастьор ", завърши сполучливо - с предаден доклад, с отлични резултати. Експериментите с мишки на тази новаторска, пептидна ваксина са посочили, че тя е имуногенна и основава имунен отговор. Това заяви шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. Пенка Петрова пред Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ на този стадий, обаче, не може да се каже тъкмо какъв брой е ефикасна имунизацията, защото нейното деяние е тествано единствено посредством миши модели и по-безвредни вируси от фамилията на коронавирусите , за които в България има условия за работа.

Тя разяснява, че след първичния възторг на доста научни организации и страни да създават своя ваксина против Covid-19, когато прототипите доближиха 240, през днешния ден на равнище клинични изпитвания продължава създаването на едвам 24 разнообразни ваксини . Осемнадесет от тях са на фаза утвърждение или очакващи утвърждение. Те работят на друг принцип и покриват целия набор от благоприятни условия за разработка на ваксини: от " класическия " метод, при който имунизацията съдържа съставените елементи на целия вирус, през РНК, ДНК, аденовирусни и протеинови ваксини. След разрешаването на протеиновата ваксина Nuvaxovid, към този момент и най-големите скептици ще бъдат извоювани и ще пожелаят да се имунизират, изрази убеденост проф. Петрова.

Двете фирми-производителки на ваксини - " Pfizer " и " Moderna " рапортуваха пред Световната здравна организация, че през март ще бъдат подготвени с производството на дози от своите ваксини, приспособени против новия вид Омикрон. Най-вероятно, тези нови разновидности на имунизациите ще бъдат прилагани като бустерни дози. Независимо, че Омикрон отчасти заобикаля имунитета обаче, бустерните дози и с досегашните ваксини имат доста положително деяние и доста понижават вероятността за заразяване. Те напълно предотвратяват и тежкото протичане на болестта, означи шефът на Института по микробиология на Българска академия на науките.

На въпрос по кое време се чака да е пикът на заболелите от разновидността " Омикрон " у нас и по кое време ще има спад от тази пета вълна от ковид в България, проф. Петрова сподели, че четвърта седмица нашата страна се изкачва все нагоре по " петата вълна ". Ако съдим от динамичността на заболелите при предходните талази, спад ще настъпи две до три седмици след достигането на пика на вълната. Този пик към този момент обаче не е доближат .

Според нея най-вероятно доста огромна част от популацията ще се срещне с разновидността " Омикрон " на ковид, ще построи имунитет и това ще бъде краят на пандемията и у нас, както и в света .

Тя означи, че " Омикрон " е най-малко три пъти по-заразен от Делта разновидността, а той беше по-заразен от всички останали разновидности на короновируса. Затова повече възпитаници и дребни деца у нас се разболяват в този момент от разновидността " Омикрон ". На второ място, учениците и децата не са имунизирани, което води до по-изразено заболяване при заразяване, за разлика от имунизираните възрастни, които даже инфектирани, нямат съществени признаци и по тази причина инфектират близките по-слабо. Освен това, заради по-лекото протичане доста деца и възпитаници не ревизират дали са инфектирани и не се карантинират. В доста случаи антигенните проби дават подправено отрицателен резултат. Късият инкубационен интервал води до лавинообразно заразяване и към този момент стотици хиляди хора са заболели, без значение, че не се регистрират от статистиката, акцентира проф. Пенка Петрова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР