Протоколът за присъединяване на Финландия към НАТО беше одобрен за

...
Протоколът за присъединяване на Финландия към НАТО беше одобрен за
Коментари Харесай

Отворен път към Алианса: Парламентарна комисия в Турция одобри членството на Финландия в НАТО

Протоколът за присъединение на Финландия към НАТО беше утвърден за ратификацията от Комисията по външни работи на турския парламент.

През идващите дни се чака предлагането да влезе за разглеждане в Народното събрание. Ако бъде признат от депутатите, протоколът за присъединението на Финландия към Северноатлантическия алианс ще бъде оповестен в турския държавен вестник. Законопроектът, който бе подписан от президента Реджеп Ердоган, планува да бъде обещано утвърждение за ратификацията на протокола за присъединение на Финландия към НАТО предвид на приноса, който участието ѝ ще окаже за евроатлантическата сигурност.

Финландия и Швеция подадоха през май предходната година кандидатури за присъединение към Алианса след началото на съветската инвазия в Украйна. Турция, като член на Пакта се противопоставяше на тяхното присъединение, защото съгласно нея двете страни одобряват организации, които тя счита за терористични.

Турция изиска те да разгласят кюрдските организации за терористични и да екстрадират упрекнатите в тероризъм или присъединяване в опита за прелом през 2016 година Стокхолм и Хелзинки отхвърлят да дават леговище на терористи, само че дадоха обещание да сътрудничат на Анкара за превъзмогването на тези проблеми.

Миналата седмица по време на среща с финландския президент Саули Нинистьо в Анкара турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е решил да бъде стартират процесът на ратификация в турския парламент на молбата на Финландия за участие в НАТО.

Турция към момента има огромни искания към Швеция в това отношение. Анкара твърди, че Швеция към момента не е подготвена да се причисли към НАТО.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР