Противоречиви реакции в Скопие след посещението на премиера Кирил Петков

...
Противоречиви реакции в Скопие след посещението на премиера Кирил Петков
Коментари Харесай

Как политиците и медиите в Скопие определиха посещението на Кирил Петков

Противоречиви реакции в Скопие след визитата на премиера Кирил Петков там. Управляващите и президентът на Република Северна Македония оповестиха, че България е направила отстъпка, а опозицията - че Скопие е направило крачка обратно в договарянията със София.

Като оттегляне от позицията й от страна на България и като дребна дипломатическа победа за Република Северна Македония. Така медиите в Скопие поясняват резултатите от визитата на Кирил Петков.

Още преди българският министър председател да отлети за България, президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски даде изявление, в което ясно съобщи две неща: първо, София е отстъпила, приемайки късото име Северна Македония. Второ, настояването македонските българи да бъдат записани в Конституцията на страната е интервенция във вътрешните, суверенни каузи на Скопие.

Самите македонски българи показаха разочарованието си, че срещата с премиера Петков е траяла 15 минути и те не са могли да обсъдят с него въпросите, които са желали.

Още преди формалния завършек на визитата на Кирил Петков в Скопие президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски разгласи: София, а не Скопие е направила крачка обратно. С нотата, изпратена до Организация на обединените нации, България се отхвърля от териториални искания, а не Северна Македония.

България споделя: Не, не, не, късото име значи териториални искания. От през днешния ден те към този момент споделят: добре, съгласни сме. Тоест - те отстъпват от своята досегашната позиция. Това е, сподели Стево Пендаровски, президент на Република Северна Македония.

Бившият вицепремиер по европейските въпроси и външен министър Никола Димитров упрекна ръководещите, че са отстъпили пред България.

България искаше през цялото време на договарянията да изпратим нота. Ние казахме: добре, и изпратихме нота. Без нищо да получим в подмяна.

Президентът Стево Пендаровски заяви, че Кирил Петков не е повдигнал пред него въпроса за вписването на македонските българи в Конституцията на страната.

Организациите на македонските българи показаха страдание: че срещата с Петков е траяла единствено минути и че въпросът за техните права е останал на втори проект.

Сериозно усещане ни направи и, че най-вероятно на огромна част от тези срещи въпросът за правата на българите в Македония е отсъствал и това в нас стартира да основава едно леко комплициране, сподели Петър Колев, ръководител на " Граждански либерален съюз ".

От София министър председателят Кирил Петков дефинира визитата си в Скопие като голям триумф. Заяви, че е препотвърдил и надградил българската позиция.

От една страна, ние подадохме ръка, отивайки там първи, въпреки това, те подадоха нота, която ние сме се надявали да получим от две години. Тази нота е доста по-важна от късо и дълго име - РСМ няма искания към териториалната целокупност на България... В историческата комисия би трябвало доста ясно да се разиска и това е част от работните групи - аз няма да давам отговор за всички работни групи. Тези работни групи ще обсъдят и част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа - всички знаем за това, и по какъв начин това е повлияло и на територията на днешна Република Северна Македония. В този подробност би трябвало да се влезе от историческата комисия, която да разиска и тези тематики.

Петков повтори, че с новите работни групи, самолетната линия и идната голяма работа ще бъдат реализирани резултати в връзките сред двете страни.

Очаква се образуването на четирите нови работни групи да бъде финализирано на взаимното съвещание на двете държавни управления на 25 януари в София.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР