Против всички заявки на новата власт Агенция Пътна инфраструктура“ сключи

...
Против всички заявки на новата власт Агенция Пътна инфраструктура“ сключи
Коментари Харесай

АПИ е сключила тихомълком договори за поддръжка на пътищата, одобрени от служебното правителство

Против всички поръчки на новата власт Агенция " Пътна инфраструктура “ подписа контракти за пътно поддържане с компании, класирани по търгове на служебното държавно управление на президента Румен Радев. Поръчките бяха прекъснати предходната година, а районният министър Андрей Цеков обоснова прекъсването им с множеството открити нарушавания.

До странната, и много потайна обстановка се стига след голям брой обжалвания от страна на компаниите и решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) – един път в интерес на фирмите, един път в интерес на АПИ. Кулминацията идва при започване на декември, когато Агенцията анулира личното си решение и по този начин малко преди коледните празници подписва 4-годишни контракти с компаниите, определени по време на служебното държавно управление.

Подписите са поставени на 22 декември, но излизат на бял свят едвам на 24 януари и то посредством единствено на медийния интерес. Първи за подписаните контракти за поддържане на Североизточен и Северен централен регион оповестиха от mediapool.

Стойността на контрактите за двата региона е съвсем 1 милиарда лева, като определените компании ще изпълнят с изключение на действия по разчистване на сняг и настоящо поддържане, но и съществени поправки. Това е по този начин, защото в предмета на стартираните търгове от служебната власт предходната година бяха включени точно и те.

Освен че договорите са подписани тихомълком, без да бъде обявено за това от АПИ или от Министерство на регионалното развитие, макар че тематиката с това по какъв начин се поддържат пътищата е от публично значение, фирмите са косвено или непосредствено свързани със притежателя на " Хидрострой “ Велико Желев, който строи " Хемус “ по порочните инхаус процедури.

Още през май месец предходната година АПИ класира спечелилите точно в търговете за Северен Централен и Североизточен регион. Тогава служебната власт се опитваше небрежно да завърши поръчките преди идването на новото държавно управление. Единствената разлика от този момент до момента е, че Желев излезе от съдружничество с всекидневно обвинения му съучастник Григор Иванов от компанията " Пътни градежи – Велико Търново “.

През февруари 2023 година предходното управление на АПИ, назначено от служебния кабинет, стартира мегапоръчки в размер на 3.6 милиарда лева. за поддържане на пътищата в страната. Процедурите бяха 4-годишни и към този момент включваха детайли на съществени поправки – тематика, която бе изключително гореща през последните 2 години и най-много по времето на кабинета " Петков “, когато пътният отрасъл и страната влязоха в конфликт за осъществени действия, само че неизплатени пари. Това бе част от наследството, оставено от ГЕРБ – съществени действия да се извършат по договорите за настоящо поддържане, а с компаниите властта да се разплаща нормално в края на годината.

Малко преди да стане ясно, че България ще има постоянно държавно управление, т.е. в интервала сред 2 и 7 юни 2023 година, АПИ се опита да завърши търговете, като даже класира претендентите, а Комисиите издадоха решения за избор на реализатори. Това се случи по безусловно неконкурентен метод, като Комисиите отваряха най-често ценовите предложения на един претендент и отстраниха останалите още на стадий механически планове.

С идването на постоянния кабинет обаче районният министър Андрей Цеков смени управлението на АПИ и нареди одит на мегапоръчките. През юли 2023 година инспекцията сподели, че в търговете са налице ограничаващи критерии и условия, посредством които се основават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на обществени средства. Така мегатърговете на служебната власт бяха прекъснати, с едно изключение.

Не бе преустановен само търгът за поддръжката на област Велико Търново, където победител бе именно  " Пътни градежи – Велико Търново “. По това време Желев към този момент е излязъл от Съвета на шефовете и компанията се преобразува в еднолично акционерно сдружение. Собственик стана Григор Иванов със 100% от акциите. Той е притежател на " Пътинженерингстрой-Т ", която участваше в редица поръчки с " Хидрострой ".

Като пояснение за това районният министър Цеков споделяше, че решението за търга към този момент е било влезнало в действие и поради това не е могъл да бъде преустановен.

Така през август АПИ започва нови търгове. Този път те бяха със период от 18 месеца и не включваха действия по съществени поправки. При тях главния аршин за избор на реализатор бе най-ниска цена. Общата им стойност бе над 849 млн. лева без Данък добавена стойност. Търговете обаче всеобщо бяха неодобрени от пътните компании. Само месец след старта им в Комисията за отбрана на конкуренция (КЗК) имаше входирани 32 тъжби, в това число и от компаниите, свързани с Григор Иванов. Основният им претекст бе, че към този момент има процедури, които са със същия предмет на активност като стартираните от новата власт. 

Другите тъжби в Комисия за защита на конкуренцията

По старите прекъснати търгове на служебната власт обаче също се събират тъжби в Комисия за защита на конкуренцията. Според компаниите основанието за преустановяване, на което АПИ се базира – съществуването на една единствена подобаваща оферта – не е правомерно. Антимонополният орган намира за основателни възраженията на компаниите.

Така през септември Комисия за защита на конкуренцията излиза с решение, че прекратяването на търговете е незаконосъобразно и връща преписката на ръководителя на УС на Агенцията " Пътна инфраструктура " за продължение на процедурите за възлагане. Тук обаче не е ясно дали Агенцията е оспорила решението пред Върховния административен съд. 

Едно е ясно сигурно – в началото на октомври АПИ излиза с ново решение за преустановяване, като този път в претекстовете се показва, че в техническите спецификации има пропуски. И добавя, че в случай че бъдат поправени, ще се трансформират изискванията по процедурите и поради това взема решение да ги приключи. Така следва ново обжалване в Комисия за защита на конкуренцията.

И тук към този момент се случва нещо забавно. През ноември Комисия за защита на конкуренцията излиза с решения за областите Югоизточен и Югозападен, като този път удостоверява прекъсването на процедурите. Дотогава обаче няма решение за областите Северен Централен и Североизточен. Такова към сегашния миг също липсва.

Въпреки това, на 11 декември Пътната организация взема решение да анулира личното си последно решение за преустановяване от октомври и да подписа контракти с компаниите, без да изчака решението на Комисия за защита на конкуренцията по случая. В документите като претекст за това се показва, че:

По мотив от наредбата на член 130,ал. 2 Административнопроцесуален кодекс, никой различен орган няма право да преглежда спор, който към този момент е предмет на разглеждане от съда. Нормата дефинира изключителната подведомственост на административния съд по административни каузи и лишава от подготвеност други органи да се произнасят по административния спор, който съдът е приел за разглеждане. Това важи и за органа, издал акта, предмет на правосъден надзор. “

В този смисъл процедура по възлагане на социална поръчка, приключила с решение за установяване на реализатор, което е предмет на провесен спор пред съд, не може да бъде прекъсната с решение на възложителя по член 110 Закон за обществените поръчки преди окончателното разрешаване на разногласието с влезнало в действие решение, се показва още.

Освен това по процедурите за Северен Централен и Североизточен е налице влезнало в действие авансово осъществяване на решението за избор на реализатори от май месец (бел.р. – класираните компании по времето на служебния кабинет).

…което значи, че единственото законосъобразно деяние на възложителя до привършване на разногласието всъщност е било сключването на контракт с определения реализатор. “

След медийния звук контрактите към този момент са оповестени в регистъра за публични поръчки в сряда (24 януари), т.е. месец откакто са подписани. През целия интервал на драмите и обжалванията обаче нито министърът, нито управлението на АПИ оповестяват какво в реалност се случва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР