Протестно автошествие в София под надслов За по-високи възнаграждения с

...
Протестно автошествие в София под надслов За по-високи възнаграждения с
Коментари Харесай

Протест на КНСБ блокира центъра на София

Протестно автошествие в София под надпис " За по-високи хонорари с Бюджет 2024 и ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България ", проведено от КНСБ, блокира центъра на София. Работещи в разнообразни сфери от цялата страна се събраха под прозорците на властта, с цел да изискат по-високи хонорари.

Митингът стартира в 10.00 часа до постройката на Народното събрание от страната на площад " Княз Александър I ".

На митинга излязоха учители, здравни служащи, водачи в градския превоз, миньори, земеделци пожарникари, хора от сферата на културата също бяха съпричастни. Протестиращите не са удовлетворени от бюджет 2024 и упорстват за по-високи заплати.

" Стига към този момент работещи небогати " и " Искаме парите, които сме проработили " бяха част от посланията, които се чуха. Чуха се даже изявления, че

хората може да останат без градски превоз, в случай че настояванията не бъдат чути.

Но с цел да ангажират вниманието на политиците, те блокираха част от столицата. Тръгнаха от площад княз Александър I, с цел да стигнат до Орлов мост, Цариградско шосе, регионът към НДК, площад " Руски монумент ", а крайната точка ще бъде площад " Независимост ".

" Това, което е най-тежко все още - в земеделието нямаме никакво нарастване на заплатите във всички организации, които работят на терен. Градският превоз остана недофинансиран, няма никакво нарастване, заложено в бюджета, което, както разбирате, напряга много съществено работещите там. В опазването на здравето няма никакво нарастване заложено на парите, които финансират Министерството на здравеопазването. В касата имаме милиард и 100 повече, единствено че те са за заведенията ", разгласи президентът на синдиката Пламен Димитров.



По-високи заплати е едно от най-големите претенции, тъй като считаме, че учителите сме специалност с много ниски приходи. В случая аз би трябвало да работя на две места, с цел да мога да се оправям ", изясни Боряна, преподавател в 48-мо учебно заведение в София.

" Настояваме за почтено възнаграждение, хонорари в градския превоз, също по този начин изискванията на труд към този момент са непоносими. Отделно липса на фрагменти поради това възнаграждение, изключително млади не се наемат да идват в тази сфера транспортната ", счита Валентин Данов - водач в градския превоз в София.

Протестиращите приветстваха с признателност чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които охраняват митинга. Всички протестиращи са обединени, че това е единствено началото. Ако настояванията им за по-високи заплати не бъдат задоволени, те ще продължат с ефикасни протестни дейности.





Снимки: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР