Протестният вот Не подкрепям никого няма никакво значение за изборния

...
Протестният вот Не подкрепям никого няма никакво значение за изборния
Коментари Харесай

Не подкрепям никого? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Протестният избор " Не поддържам никого " няма никакво значение за изборния резултат на 2 октомври - макар че над 35 000 души са отбелязали тази алтернатива при последното гласоподаване за парламент.

" Не поддържам никого " не се включва в сбора на гласовете, от които зависи 4-процентовата преграда.

Вотът с " Не поддържам никого " се брои, единствено с цел да се регистрира като детайл от общата изборна интензивност за страната и чужбина.

Този глас няма да повлияе върху разпределението на местата в 48-ото Народно заседание, макар че се счита за автентичен. Мандатите на партиите се разпределят на база подадените действителните гласове, подадени за всяка от тях, а не на база общата интензивност.

С " Не поддържам никого " не наказвате нито една политическа мощ на парламентарни избори, без значение дали е дребна или огромна.

Защо въобще съществува " Не поддържам никого "?

Опцията за " протестен избор " беше включена в бюлетината през 2016 година, когато депутатите взеха решение да трансформират Изборния кодекс и да вкарат наложително гласоподаване. Заради превръщането на вота от право в обвързване гласоподавателят трябваше да получи официална опция да откаже да поддържа който и да е.

Задължителното гласоподаване обаче си остана единствено на хартия. Още през 2017 година Конституционният съд анулира единствената планувана глоба за хората, отказващи да вземат участие в изборния развой, тъй като опонира на главния закон. " Наказанието " бе отписване от изборните описи на тези, които редовно не гласоподават.

" Не поддържам никого " има значение единствено в две хипотези - президентски избори и референдуми.
При президентските избори - бюлетините с " Не поддържам никого " са действителни. Те въздействат при изчисляването на изборната интензивност. Тя е значима при избори за президент, тъй като първо - с цел да бъде вотът внушителен, би трябвало да са дали своят вот най-малко 50% от гласоподавателите, а с цел да бъде определен държавен глава от първия тур, водещата президентска двойка би трябвало да получи повече от половината плюс един от гласовете.При референдумите - в случай че гласувате с " Не поддържам никого " на 2 октомври, вотът ви може да има отражение върху резултата от възможен предстоящ народен референдум, тъй като неговата годност зависи от изборната интензивност на последните парламентарни избори. Ако в допитването са взели участие " не по-малко от участвалите в последните избори за Народно заседание " и най-малко 50%+1 са подкрепили съответното предложение, подложено на национално допитване, то се счита за признато. При по-ниска изборна интензивност на референдум спрямо последния парламентарен избор, резултатът от допитването не е наложителен за привеждане в деяние.Ако прагът за изборна интензивност не е прескочен, само че въпреки всичко в референдума са взели участие най-малко 20% от жителите с изборни права, тогава Народно събрание е длъжно да разиска предлагането.
Какво се случва, в случай че задраскам бюлетината? Или в случай че напиша, че гласоподавам за " Васко Жабата "?

С въвеждането на машинно гласоподаване опцията да протестирате с надписи и картинки, до момента в който гласувате, е мощно лимитирана. Тя е допустима при хартиените бюлетини, а такива към този момент има единствено в изборните секции с под 300 гласоподаватели.

Ако въпреки всичко гласувате в такава и пишете, драскате и рисувате по бюлетината, то гласът ви ще бъде регистриран като недействителен - той няма да има никакво значение за 4-процентовата преграда и за разпределението на мандатите в 48-ото Народно заседание. Ще бъде регистриран единствено към сумата на всички дали своят вот жители, от която се дефинира формалната изборна интензивност (виж точката за референдумите).

А в случай че " изям " контролната квитанция от машината?

Точно това се случи на изборите на 14 ноември 2021 година, когато жена от София беше сбъркала вота си при машинно гласоподаване и изиска да гласоподава повторно, с цел да го поправи (което е невероятно - алтернатива за " коригиране " на вота има единствено преди да натиснете дефинитивно бутона, с който се подава гласът).

В разочарованието си тя първо опита да си тръгне от секцията, без да пусне контролната квитанция в урната, а по-късно сдъвка хартиената записка в символ на митинг.

Независимо от всичко, вотът на дамата, записан от машината, беше регистриран като годен. СИК сформира протокол, с цел да изясни за какво една от контролните разписки в урната липсва, само че промени по изборния резултат от машината не бяха правени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР