Протестите на служителите в НИМХ от август и септември м.

...
Протестите на служителите в НИМХ от август и септември м.
Коментари Харесай

НИМХ става автономен със закон от 1 януари догодина

Протестите на чиновниците в Национален институт по метеорология и хидрология от август и септември м. година доведоха до настоящето развиване, при което институцията става самостоятелна.

© Велко Ангелов От 1 януари 2020 година Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да бъде разгласен със закон за национална самостоятелна научна организация в региона на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията, юридическо лице със статут на вторичен разпоредник с бюджет към министъра на образованието и науката. Това планува план на Закон за Националния институт по метеорология и хидрология, оповестен на държавния портал за публични съвещания. Проектът е направен от Министерството на образованието и науката, където бе трансфериран Национален институт по метеорология и хидрология от началото на актуалната година след митингите на чиновниците му през лятото и есента на м.г., довели до отцепването му от Българска академия на науките.

Основните причини на чиновниците на Национален институт по метеорология и хидрология бяха против неприятното ръководство на финансите от страна на Българска академия на науките, което води до ниско възнаграждение на работата им, неспособност да се отчетат спецификите в труда на метеоролозите, които работят дененощно, на отдалечени и изолирани места в планините и при специфични условия на труд, стратегическото значение на тяхната активност, връзката с интернационалните синоптични организации, както и многостранното практическо приложение на тяхната активност. При спора сред екипа на Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките се стигна и до премахване на шефа на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов от Управителния съвет на Акадамията с претекст уронване престижа й, само че всъщост - тъй като поддържа митингите и настояванията за обособяване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това бе повода от 1 януари 2019 година Национален институт по метеорология и хидрология да бъде обособен от Българска академия на науките и да премине към МОН - като юридическо лице, чийто началник е разпоредник с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Според претекстовете към проектозакона обаче настоящата сега нормативна рамка - устав за активността, не разрешава пълноценно действие на института като самостоятелна институция, която по едно и също време е и научна организация, и национална хидрометеорологична работа. Затова се постанова приемането на обособен закон.

Законопоректът е направен от работна група към МОН и текстът е координиран с екипа на Национален институт по метеорология и хидрология, като всичките им съображения са взети поради, обявиха за " Капитал " от МОН. Проектът планува Национален институт по метеорология и хидрология да стане юридическо лице със статут на вторичен разпоредник с бюджет към министъра на образованието и науката и да сформира, извършва и регистрира делегиран бюджет. Основната цел на закона е да се подсигурява на Национален институт по метеорология и хидрология непоклатимост, резистентност и самостоятелност посредством явен, регламентиран в закон веществен и финансов статут. Законът планува също по този начин да се сътвори опция за работа при характерните условия на труд на метеоролозите - на денонощен режим, във високопланински станции и други Според друго предложение, станциите, където се правят метеорологични измервания, ще станат обществена държавна благосъстоятелност. В момента множеството са частна държавна благосъстоятелност. Основният мотив за тази смяна е, че по този начин ще се подсигурява опция за непрекъснати дългогодишни измервания на метеорологичните параметри на едно и също място, което е изискване за уместност данните за климатичните промени. В момента Национален институт по метеорология и хидрология поддържа мониторингова система от 931 станции на територията на цялата страна, както и интернационален и народен телекомуникационен център, националния хидрометеорологичен списък, националната аерологична станция, националните системи за ранно предизвестие за бедствия от хидрометеорологичен темперамент, излиза наяве от отчета за предварителна цялостна оценка към законопроекта. От него също по този начин излиза наяве, че общият щат на института във всички структурни звена е 724 щатни бройки.

С преходните разпореждания се планува, че Национален институт по метеорология и хидрология е цялостен приемник на предходната организация, като в това число се резервират имуществените права, архивът, участието в национални, европейски и интернационалните организации по метеорология и хидрология, както и трудовите правно отношение със чиновниците във типа, в който съществуват и до момента. На поста си остава генералният шеф проф. Христомир Брънзов, за който с влизане в действие на закона стартира да тече нов четиригодишен мандат. Научният съвет и Председателят на Общото заседание на учените не престават своя мандат до приключването му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР