Протестите и насилието в Чили продължиха и днес, въпреки че

...
Протестите и насилието в Чили продължиха и днес, въпреки че
Коментари Харесай

Безредиците в Чили продължават, хиляди пътници са блокирани на летището

Протестите и насилието в Чили продължиха и през днешния ден, макар че президентът Себастиан Пинера анулира покачването на цените на билетите за метрото, което бе мотивът за тях, съобщи организация " Асошиейтед прес ".

По данни на представители на локалните управляващи в региона на столицата Сантяго минимум трима души са починали при пожар в два ограбени супермаркета. Други петима души бяха открити мъртви в изгорен склад. Според управляващите те не са били чиновници на склада. Около 60 магазина на Walmart станаха обект на вандалски прояви и доста от тях не отвориха порти.

Хиляди блокирани пасажери на летището

Хиляди пасажери останаха блокирани в неделя вечерта на летището в Сантяго, имаше анулирани полети, а други бяха забавени. Причината бе полицейският час. Коридорите на главния терминал на летището бяха превърнати в спални, където пасажерите бяха налягали на пода. В същото време други се бяха подредили на дълги опашки пред гишетата на въздушни компании в очакване на информация за техния полет, посочи " Франс прес ".

Стотици излитащи полети бяха регистрирани или препрограмирани след експлоадирането на мощното обществено неодобрение в петък в Сантяго. " Тук сме поради полицейския час. Не знаем нищо за полетите си ", сподели перуанска студентка, пристигнала в Чили за теоретичен конгрес, отдаден на горите, дружно с още 120 души.

В чилийската столица, чието население наброява седем милиона души и е оповестено изключително състояние и полицейски час сред 19.00 и 6.00 локално време, публичният превоз е съвсем изцяло неподвижен. Метрото не работи, а рейсовете извършват единствено част от разписанията си.

Не е единствено цената на билета

" Това не е просто митинг за цената на билета за метрото. Излива се недоволството от години на напън, който тежеше най-вече на най-бедните ", разяснява пред " Ройтерс " студентката по антропология Карина Сепулведа. " Илюзията, че Чили е за образец, изчезна. Хората се умориха от ниските заплати, неналичието на опазване на здравето и дребните пенсии. "

" Това към този момент съм го живяла, тръпки ме побиват, като видя бойци по улиците. Сякаш е 1973 година ", споделя 74-годишната Кармен Арая, припомняйки по какъв начин диктаторът Аугусто Пиночет е взел властта в Чили.

Протестите започнаха, откакто управляващите оповестиха, че цената на билета за метрото ще се вдигне с сред 4 и 10 американски цента. Полицията потегли в градския превоз, с цел да се бори с гратисчиите, и протестиращи започнаха да палят гуми по метростанциите, атакуваха магазини и станции на превоза. Подпален бе и небостъргачът на енергийната компания " Енел ", до момента в който в това време президентът Пинера бе сниман да вечеря в безценен италиански ресторант.

В идващите дни безредиците станаха всеобщи, посолствата предизвестиха чиновниците си да не излизат, интернационалните компании затвориха офисите си. Офисите на в. " Меркурио " във Валпарайсо бяха подпалени.
Училищните занятия са анулирани през днешния ден.

На 16 и 17 ноември в страната се чака да дойдат международни водачи, измежду които американският президент Доналд Тръмп и китайският водач Си Дзинпин за срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие. През декември Чили би трябвало и да семейства на климатична среща на Организация на обединените нации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР