Протестиращите пред сградата на парламента в столицата София се сблъскаха

...
Протестиращите пред сградата на парламента в столицата София се сблъскаха
Коментари Харесай

EUobserver: Насилие на демонстрациите в България. Протестиращите обвиняват провокатори

Протестиращите пред постройката на Народното събрание в столицата София се сблъскаха с полицията предходната седмица в един от най-жестоките епизоди на двумесечните антикорупционни демонстрации, провеждащи се в цяла България. Според полицейските отчети са задържани над 60 души, а 45 души се нуждаят от здравна помощ.
Това оповестява през днешния ден в просторен материал за протичащото се България европейското издание. Статията е илюстрирана с кадър, на който се вижда по какъв начин дами подарява цвете на униформени с маски, каски и екипировка за битка с вълнения. Надписът под фотографията гласи: " Протестиращи се събраха, с цел да блокират постройката на Народното събрание, преди депутатите да се завърнат от лятната почивка, някои се пробваха да пробият полицейския кордон "

„ Аз самият бях ударен два пъти с палка от офицер, който яростно ми крещеше да си махам, когато към този момент се бях отдръпнал от тълпата “, сподели един протестиращ пред EUobserver, представен под различен кадър от площада в София, на който се виждат голям брой протестиращи, които вършат път на няколко коли за спешна помощ.

Ето какви отзиви събира изданието за случилото се на площада в София през миналата седмица:

Хилядите протестиращите против премиера Бойко Борисов желаят министър председателят и българският основен прокурор Иван Гешев да подадат оставки, поради хипотетични връзки с мафията и разнообразни олигарси, както и тяхното неглежиране на битката с корупцията.

Критиците на Борисов бяха ядосани, откакто основният прокурор на страната подреди навлизане в постройката на президента на страната Румен Радев, гласен критик на ръководещата партия.

Оттогава двете страни са в изострена борба, която стартира от началото на юли, а демонстрациите от предходната седмица означават рекордна интензивност и повсеместност.

„ Протестът беше голям с над 50 000 участници, основно младежи, междинна класа, високообразовани, учащи студенти “, съобщи евродепутатът Радан Кънев от дясноцентристката Европейска национална партия пред изданието.

Демонстрантите бяха принудени да излязат по улиците на българската столица след спорно предложение за нова Конституция, която да задържи настоящето дясноцентристко държавно управление на власт.

Адриан Николов, анализатор от Института за пазарна стопанска система, разказва натиска за изменение на Конституцията като опит на Борисов да завоюва време и да остане на власт до изборите през март идната година.

" Целият парламентарен спор е машинация ", твърди той пред европейската медия.

„ Национално въстание “?

Последните няколко седмици митингите бяха наречени „ Национално въстание “, осмивайки Националното заседание - законодателният орган на България, отговарящ за изменение на Конституцията, съгласно Богомир Богомиров, един от протестиращите в София, който е от уредниците на миреното неодобрение.

Протестиращи се събраха, с цел да блокират постройката на Народното събрание, преди депутатите да се върнат от лятната почивка, а някои се пробваха да пробият полицейските кордони към българското национално заседание.

" Протестиращите желаеха да бъдат изслушани. Те бяха пренебрегнати както от депутатите, по този начин и от държавното управление през последните два месеца ", декларира Димо Диминов, различен протестиращ.

Според него полицията не е направила задоволително, с цел да отдели нападателни провокатори, само че по-късно внезапно реагира с принуждение, ориентирано към всички стачкуващи, в това число мирното болшинство.

Богомиров добавя, че напрежението ескалира, когато някои стачкуващи са почнали да хвърлят фойерверки против, постройката на Народното събрание.
Полицията се намеси и това провокира реакция от по-радикалните групи стачкуващи.

" Имаше и доста яд. Гняв, че настояванията не са изпълнени след 60 дни демонстрации ", споделя още Богомиров.

Евродепутатът Кънев, критик на премиера, твърди, че са били ситуирани провокатори, които компрометират както самия митинг, по този начин и политиците, които го поддържат.

" Използването на провокатори за оправдаване на по-високи равнища на полицейско принуждение е нещо постоянно срещано в българската политика през последните 30 години ", сподели той пред.

Българският министър на защитата Красимир Каракачанов обаче разгласи обществено дейностите на протестиращите като " проведени, умишлени офанзиви " в обява във Фейсбук.

Андрей Ковачев, който е евродепутат от ръководещата консервативна партия ГЕРБ в България съобщи пред изданието, че борбата не е решението.

" Спешно би трябвало да се върнем към политическия разговор в подготовка за идващите парламентарни избори. Предстоящите избори са най-хубавият метод за българите да дефинират бъдещото държавно управление и курс на страната, употребявайки демократични средства, " счита той.

Миналата седмица, разяснявайки положението на нещата в София и в цяла България, представителят на Европейската комисия прикани за съразмерно потребление на мощ и изрази поддръжка за правото на българския народ да стачкува, напомня още изданието.

Превод: Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР