Протестиращи, разгневени от срутването на новострояща се сграда в Югозападен

...
Протестиращи, разгневени от срутването на новострояща се сграда в Югозападен
Коментари Харесай

Протестиращи срещу срутването на сграда в Иран се сблъскаха с духовник

Протестиращи, ядосани от сриването на новострояща се постройка в Югозападен Иран, при което починаха минимум 31 души, освиркаха свещеник, пратен там от висшия водач аятолах Али Хаменей, което накара полицейските сили за битка с безредиците да употребяват палки и сълзотворен газ против протестиращите, съобщи Асошиейтед прес.

Демонстрантите отхвърлиха реакцията на иранското държавно управление на злополуката. Напрежението в страната се ускорява и от повишаването на цената на храните и от други стопански проблеми, на фона на разпадащото се нуклеарно съглашение със международните сили.

За момента протестиращите наподобява нямат водачи, само че през вчерашния ден към тях наподобява се причислиха даже арабски племена от района, което поражда риск от ескалация, отбелязва АП.

Снощи аятолах Мохсен Хейдари Алекасир се опита да приказва с опечалените, събрали се на мястото на сриването на 10-етажната постройка, само че вместо това той беше освиркан. Призивът на духовника към събралите се да запазят успокоение " в символ на почитание към град Абадан, неговите мъченици и скъпите (жертви), които целият ирански народ оплаква тази нощ " докара до викания " Срам ". В този миг лъчение онлайн на събитията по националната телевизия беше прекратено. Събралите се скандираха " Ще убия; ще убия този, който умъртви брат ми! "

Според ирански медии тогава протестиращите са нападнали телевизионния екип, прекъсвайки излъчването. Полицията подреди на събралите се да не скандират антидържавни лозунги, а след това им подреди да се разпилян, определяйки събирането като нелегално. Не е ясно дали има потърпевши или задържани при последвалата приложимост на палки и сълзотворен газ от служителите на реда против стачкуващите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР