Протестиращи през уикенда жители на гр. Елин Пелин и с.

...
Протестиращи през уикенда жители на гр. Елин Пелин и с.
Коментари Харесай

Ето защо няма ОВОС на завода за преработка на пластмаси в Елин Пелин

Протестиращи през уикенда поданици на гр. Елин Пелин и с. Гара Елин Пелин възнегодуваха против завода за преправка на пластмаси сред двете обитаеми места. Те недоумяват за какво не е била осъществена за обекта Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).
Инвеститор в завода е компания „ Интегра пластикс “ АД. Акционери в сдружението вложител с капитал 8 млн. лева са компаниите „ Бетаинвест “ ЕООД с 40 800 акции, „ Валенова Лимитед “ (Кипър) с 20 000 акции и „ Атмос Инженеринг “ ООД с 19 200 акции, всяка от тях с номинал 100 лв..
Действително Регионална инспекция за опазване на околната среда – София, е издала решение да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда за капиталово предложение „ Изграждане на цех за възобновяване на синтетични органични полимери “
Причините за това са следните:
Не се чака генериране на излъчвания и боклуци във тип и количества, които да окажат доста негативно влияние върху предпазената зона.
„ Имотът, в който ще се осъществя капиталовото предложение, е на разстояние към 1400 метра от „ Складова база за предпазване на пиротехнически произведения ", гр. Елин Пелин с оператор „ Енигма " ЕООД, гр. София, която е класифицирана като предприятие/съоръжение с невисок рисков капацитет. Съгласно доказания Доклад за политиката за попречване на огромни повреди (ДППГА), капиталовото предложение ще попадне в трета спешна зона на проваляне, където няма заплаха за хората, постройките и оборудванията.
Инвестиционното предложение не планува прилагане на рискови химични субстанции и смеси.
Съгласно мнение на Регионална здравна ревизия - Софийска област, с изх. № 19-3033/16.03.2018 година, реализацията на капиталовото предложение няма да докара до пораждане на здравен риск за популацията на община Елин Пелин.
Освен това, съгласно Регионална инспекция за опазване на околната среда – София, предприятието няма възможност да окаже доста негативно влияние върху естествени местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазени зони.
Припомняме, че годишният потенциал на обекта е очакван за преправка на 35 000 тона входяща суровина (отпадъчна пластмаса), като се чака да бъдат създавани до 22 000 тона регранулат. Инсталацията се чака да генерира до 13 000 тона отпадни фракции, непригодни за преработване, които ще бъдат депонирани “.

В завода е планувано да се преработват балирани отпадни пластмаси – от общински съоръжения и промишлени предприятия. Преработката планува цялостно възстановяване  на входящия материал до сортирани и пригодни за качествено наново потребление гранулирани пластмаси.
Технологичният развой се състои от два съществени съставния елемент: сепариране и балиране на съответни хомогенни типове пластмаси, екструдиране и гранулиране.
Между тях има буферен склад за междинно предпазване на сортирани хомогенни материали.
Припомняме също, че на 17 октомври 2018 година на посещаване в завода край Елин Пелин беше ръководителят на отдел „ Кохезионна политика и екооценки “ в Групово дело „ Околна среда “ на Европейска комисия Джордж Кремлис, някогашен министър председател на Гърция.
Според Кремлис изграждащият се цех е неповторим план, който изцяло дава отговор на европейското и националното законодателство.

" Заводът ще има висока добавена стойност и ще способства за постигане на задачите за преработване, които са заложени на България от европейското законодателство. В период до 2020 година България би трябвало да реализира правила за преработване на отпадъците до 50%, а сега задачата се извършва с темпове под 20%. Поради тази причина за две години България би трябвало да постави съществени старания, с цел да доближи заложените цели. Ако тази цел не е достигната до 2021 година, ще има процедури, с които ще бъдат наложени наказания и санкции над България като страна, член на Европейски Съюз, която не се е съобразила с европейските правила ", сподели тогава той.
По думите му този план ще способства за развиване на преработването в България, а също по този начин и на районно равнище.
„ Преработката на пластмаси е от извънредно значение за Европейската комисия и сега има настояща тактика за пластмасите. Ако през днешния ден не се вземат нужните ограничения за понижаване количеството на употребена и изхвърляна пластмаса, то в бъдеще ще настъпи времето, когато в океана може да има повече пластмасови боклуци, в сравнение с риба. Европейският съюз организира екологични политики за да не позволен това да се случи “, уточни още Кремлис.

„ И ние в този момент сме сложени в позицията да потвърдим, че не сме камили, в случай че би трябвало да се изразя цветущо. Всички институции до една, споделят, че няма никакъв проблем, само че има едни хора, които споделят: " Проблем има! ". В последна сметка активността на този цех е в директна връзка с политика, която се води от страната и от Европейския съюз “, разяснява зам.-кметът на общината Николай Савов  с сектор „ Европейски фондове и екология “.
По думите му неслучайно Джордж Кремлис реже лентата на столичния цех за боклуци дружно с кмета на София Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов. 
„ Смятам, че не може хора, които работят по въпроса с отпадъците на София от доста години, и представители на Европейската комисия да бъдат упреквани, че не съблюдават европейското законодателство. Те настояват надали не, че Джордж Кремлис е никой, че е един пенсиониран човек, който е лобист. В същото време той не беше лобист, когато режеше лентата на софийския цех, а е лобист, когато става въпрос за завода в Елин Пелин. А той е човек, който схваща най-добре от европейската политика за отпадъците и не би позволил никога компромис с качеството и организацията на заводите, с чистотата на околната среда “, съобщи зам.-кметът.
Той изясни, че заводът към момента не работи. През май месец му е изработен експериментален пуск. Тогава били поканени близо 300 индивида да бъдат осведомени с технологията на работа, само че локални хора не поискали да видят защо става въпрос.
„ А в този момент като че ли ни се споделя: " Общината е длъжна " -  да, длъжна е, само че в границите на закона. Когато е упълномощена в границите на закона, тя е длъжна да извърши съответните инспекции. От нас се желае да вземем за пример да кажем къде отиват някакви 14 тона боклуци. А това си е контракт сред две юридически лица. И ние не сме страна по този контракт. Това може да го изиска Регионална инспекция за опазване на околната среда, съдът. Искат от нас да спрем завода, а ние нямаме нито административните, нито правните механизми да го създадем. Няма община, която може да затваря фабрики. По тази логичност щом някой шеф не е приветлив на кмета, той може  да затвори завода му. Ние не сме орган, който да ревизира дали се извършва екологичното законодателство. Тези пълномощия ги има единствено Регионална инспекция за опазване на околната среда “, изясни той. 
Попитан дали са постъпвали тъжби и сигнали против строителството на този цех, Савов отговори, че във времето са имали питания и заявки за достъп до социална информация.
„ През август месец 2018 година през платформата " Кмете, виж " има посочено несъгласие със следното заглавие: " Против градежа на цех за пластмаса ", по отношение на: " Аз съм срещу градежа на цех за пластмаса, защото мисля, че той ще замърсява фрапантно околната среда, ще навреди на моето здраве, както и на други с тежки белодробни болести и освен ", подписано от адресант Лора Митова “, сподели зам.-кметът.
Главният проектант на общината е дал отговор, „ че всички процедури за одобрение на капиталовия план, издаване на позволение за градеж са законосъобразни. В плана са показани позитивно решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда №СО29ПР от 2018 година да не се прави Оценка за въздействието върху околната среда и здравно умозаключение от РЗИ №3221181 от 2018 година за сходство на капиталовия план със здравните условия по този начин, че жителите на общината не следва да изпитват терзания от реализирането и работата на предприятието “.
След това от Общински съвет има постъпило искане за даване на информация, от общинския консултант Стефан Стоилов е поискана информация за " Интегра пластикс ". В един ден през октомври постъпили претенции за достъп до социална информация по отношение на завода за преправяне на пластмаса от Ангел Славчев, Мая Томова, Петя Славчева и Лора Митова
„ Не е постъпила нито една тъжба за миризма от завода “, акцентира Савов.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР