Протестиращи подпалиха посолството на Швеция в иракската столица Багдад.Шведските власти

...
Протестиращи подпалиха посолството на Швеция в иракската столица Багдад.Шведските власти
Коментари Харесай

Шведското посолство в Багдад е щурмувано и подпалено от протестиращи

Протестиращи подпалиха посолството на Швеция в иракската столица Багдад.

Шведските управляващи утвърдиха провеждането на протест през днешния ден пред иракското посолство в Стокхолм, на което уредниците възнамеряват да изгорят копие на Корана, както и иракско знаме.

Иракчаните бяха ядосани от предходни събития в Швеция, а митингът в Багдад беше проведен от поддръжници на буйния набожен водач Моктада Садр.

Кореспондент на Агенция Франс Прес заяви за пушек, издигащ се от постройката на шведското посолство, и за десетки стачкуващи, които към момента са на мястото на събитието, до момента в който в Ирак са били ситуирани огромен брой служители на реда за битка с безредиците.

" Мобилизирахме се през днешния ден, с цел да осъдим изгарянето на Корана, в който става дума за обич и религия ", съобщи протестиращият Хасан Ахмед. " Настояваме шведското държавно управление и иракското държавно управление да спрат сходен вид начинания ".

Някои от протестиращите държаха копия на Корана, а други - портрети на Мохамед ал-Садр, значим набожен свещеник и татко на Моктада Садр.

Министерството на външните работи на Ирак осъди подпалването на посолството и прикани силите за сигурност да разпознават виновните лица.

" Иракското държавно управление инструктира съответните служби за сигурност да проведат незабавно следствие и да подхващат всички нужни ограничения за откриване на събитията на случая и определяне на причинителите ", се споделя в изказване на министерството.

Министерството на външните работи на Швеция съобщи, че чиновниците на посолството му в Багдад са " в сигурност " след случая.

Шведските медии оповестиха, че Салван Момика, иракски емигрант в Швеция, е провел събитието.

Салван изгорил няколко страници от образец на Корана пред най-голямата джамия в Стокхолм на 28 юни.

Този случай накара поддръжниците на Моктада, авторитетен набожен водач и политически отстъпник в Ирак, да щурмуват шведското посолство в Багдад на идващия ден, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР