Протестиращи от синдикат Защита“ се събраха тази сутрин на площад

...
Протестиращи от синдикат Защита“ се събраха тази сутрин на площад
Коментари Харесай

Заради ниски заплати: Спешните медици отново на протест

Протестиращи от профсъюз „ Защита “ се събраха тази заран на площад „ Александър I Батенберг ". Те упорстват за повече средства за работещите в Центровете за незабавна здравна помощ.


В седмичната стратегия на Народното събрание се планува разискването и гласуването на второ четене на държавния бюджет, на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2023 г. 

Председателят на синдиката „ Защита “ Красимир Митов сподели, че на свое съвещание парламентарна комисия е приела предлагането за нарастване на средствата за прехрана на Центровете за незабавна здравна помощ и за съществени и спомагателни хонорари на личния състав в размер на 23 милиона лв. за петте месеца до края на годината. Той обаче уточни, че има терзания дали това ще бъде гласувано в пленарната зала. 

Протестиращите се насочиха към президентството. Причината да дойдат на „ Дондуков “ 2 е настояването на синдиката за привикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за проблемите в областта на незабавната помощ. Да вземат драговолно нещата и да се отнесат съществено, с цел да не остане България без незабавна помощ, прикани Митов. Протестиращите внесоха в президентството настояването си за привикване на КСНС. 


Красимир Митов сподели, че е имало среща с някогашния длъжностен министър председател Гълъб Донев. Точно до него сме вкарали 20 писма с проблеми в Спешната помощ, уточни той и добави, че не е имало реакция по време на служебния кабинет. Сред другите претенции на работещите в незабавната помощ е и прекосяването в първа категория труд.

" Има някаква чуваемост, само че няма каузи. Докато не забележим, че действително нещата ще се случат, митингите ще продължат ", сподели още Митов. Сред протестиращите има от санитар до доктор, изясни той.

Недоволните развяват флагове с българския трикольор и флагове на синдика. Демонстрацията на синдиката е придружена с полицейско наличие.

Протестиращите се насочиха към Министерството на здравеопазването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР