Протестиращи майки отново под прозорците на НФСБЗа пета поредна вечер

...
Протестиращи майки отново под прозорците на НФСБЗа пета поредна вечер
Коментари Харесай

Протестиращи майки отново под прозорците на НФСБ

Протестиращи майки още веднъж под прозорците на НФСБ
За пета поредна вечер майките излизат на митинг с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, съобщи кореспондент на БГНЕС. По традиция протестиращите се събраха в 17:30 пред триъгълника на властта – президентство, Министерски съвет, Партиен дом. Шествието на майките се реалокира до централата на партия НФСБ, където за повторно тази седмица беше изразено недоволството против вицепремиера.

Исканията остават същите – окончателното приемане на пакета закони за хората с увреждания, както и оставка на вицепремиера по икономическата и обществената политика Валери Симеонов. Въпреки че през днешния ден Законът за хората с увреждания и Законът за персоналната помощ минаха през първо четене в пленарна зала, митингите им не престават. С цялостна мощ остава и настояването им Симеонов да понесе политическа отговорност за думите си „ кресливи дами “ с „ сякаш заболели деца “, които той изрече по техен адрес, въпреки и по-късно да сервира опрощение с обяснението, че не е вярно свестен. „ Ние не желаеме опрощение, а оставка! Валери Симеонов няма място в ръководството на страната “, безапелационни са майките.

С крясъци „ Оставка “ и с забавни плакати с надписи „ Вие сте на всеки километър, само че ние сме един до различен “, „ Ние сме вашите работодатели. Валери, уволнен си! “ протестиращите настояха Симеонов да напусне властта.

Най-голям интерес провокира малко момче, което носеше надпис „ Пич, подай оставка! Имам да пиша домашни “.

Майките се оповестиха и срещу предлагането на ГЕРБ отпред на Националния съвет за хората с увреждания да остане общественият министър, а не отрасловият вицепремиер, както планува текст в новия закон. Предложението на ръководещите пристигна откакто се оказва, че това следва да бъде Валери Симеонов, за чиято оставка протестиращите майки упорстват.

Тази заран протестиращите майки наблюдаваха в Народното събрание приемането на първо четене на Закона за хората с увреждания. Законопроектът е импортиран от Министерски съвет и планува от 1 януари 2021 година да се сътвори Държавна организация за хората с увреждания, която да изготвя самостоятелната оценка на потребностите и съгласуване на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната конструкция да координира осъществяването на цялостната държавна политика в тази област.

Създава се и Съвет за наблюдаване, който да подсигурява отбраната на правата и да прави действия по поощряване, отбрана и наблюдаване на използването на Конвенцията за правата на хората е увреждания.

Определят се още нови форми на поддръжка, разпознати посредством самостоятелна оценка на потребностите. Новият метод при правене на самостоятелната оценка планува тя да се прави от профилирани отдели към дирекции „ Социално подпомагане". Специализираните отдели ще бъдат образувани от квалифицирани специалисти, подготвени за работа с хора с увреждания.

На законово равнище се планува определянето на съответните типове поддръжка, състояща се от два съставния елемент - месечна финансова поддръжка, която компенсира разноските, както и целеви помощи съгласно типа на увреждането и според от потребностите на оцененото лице. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР