Протести от април 1968 г. [Steven Kasher Gallery] На 4

...
Протести от април 1968 г. [Steven Kasher Gallery] На 4
Коментари Харесай

50 години от 1968-а

Протести от април 1968 година

[Steven Kasher Gallery] На 4 април 1968 година Мартин Лутър Кинг, един от водачите на Афроамериканското придвижване за цивилен права, е убит на балкона на хотела си в Мемфис. На 5 юни е прострелян и сенаторът Робърт Кенеди, който умира ден по-късно.

Снимка, на която беседват вдовиците на двамата, Етел Кенеди и Корета Скот Кинг, е включена в изложбата Day by Day: 1968 в Steven Kasher Gallery в Ню Йорк. Изложбата отбелязва 50-годишнината на най-бурната съгласно кураторите година на ХХ век. Тя е подредена на календарен принцип, по месеци. Включени са 366 винтидж черно-бели репортажни фотографии от частна сбирка. За всеки ден от високосната 1968 година е определена една снимка от американски новинарски организации. " Наситеното сравнение и последователността на облиците споделя трагични, комични, иронични, утопични и антиутопични истории ", споделят от Steven Kasher.

1968 година е белязана от обществени и политически разтърсвания в целия свят. Движението срещу войната във Виетнам, битката за човешки права в Съединени американски щати, митингите и контрареволюциите в Европа, филантропичните бедствия в Африка. В Източна Европа годината стартира с избирането за общоприет секретар на Чехословашката комунистическа партия на Александър Дубчек, който подхваща стратегия за демократични промени. На една от фотосите руските танкове минават през Полша, откакто са " възстановили " дисциплината на Варшавския контракт в Прага.

Според уредниците на изложбата огромната историческа значителност на протичащото се по света през 1968 година безспорно е усетена още тогава. А смисълът и следствията от политическия активизъм и културните промени имат отзив и до през днешния ден.

Изложбата е съпроводена от дълъг саундтрак с известни песни от 1968 година Сред тях са Mrs. Robinson на Саймън и Гарфънкъл, Chain of Fools на Арета Франклин, Flash на The Rolling Stones и Delilah на Том Джоус.

Галерията разгласява и книга с всички фотоси, участващи в изложбата (40 евро).

Day by Day: 1968 в Steven Kasher Gallery в Ню Йорк до 24 февруари,
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР