Протести има в редица украински градове. А в по-големите те

...
Протести има в редица украински градове. А в по-големите те
Коментари Харесай

Кървав асфалт: Защо ремонтът на улици разгневи хората в Украйна

Протести има в редица украински градове. А в по-големите те са даже постоянни. На тях се издига един и същи девиз: " Пари за украинската войска ". Недоволствата са подбудени от това, че някои общини харчат доста пари за поправки на улици и пътища, вместо тези средства да отиват за военните, които най-вече се нуждаят от тях, разяснява АРД в просторен репортаж по тематиката, представен от. 

" Кървав асфалт "

Германската социална медия дава образец с Черкаси - град с 270 000 поданици, чиято администрация е похарчила милиони евро за ремонт и строителство на улици. Активистът Иван Подолиан приказва за „ кървясъл асфалт “. Подолиан е началник на неправителствена организация, която се ангажира с градското развиване в Черкаси. Той не схваща за какво тъкмо в този момент би трябвало да се влагат толкоз средства в пътна инфраструктура: „ Проклети да са тия улици! Хора умират всеки ден. Ние можем да им помогнем, а на Украйна - да победи. Вместо това строим улици “, споделя той пред немската медия.

И други критици са уверени, че всички налични средства в този момент би трябвало да бъдат влагани в отбраната на страната. Всички украински пари, които не се изразходват за потребностите на защитата, костват човешки живот, споделя Подолиан.

Кметът се отбранява

" След нашествието на Русия в Украйна всички се активизираха, също и управляващите. Но в този момент те очевидно се връщат към предходния си темп, а хората, които умират в тази война, последователно изчезнаха от фокуса на всеобщото внимание “, споделя деятелят. 

Кметът на Черкаси Анатолий Бондаренко не е склонен с това. Пред немската медия той споделя, че градът се грижи за лекуването на ранени бойци. “Никой не ни оказва помощ. Ако се нуждаем от ново здравно съоръжение, го купуваме и го даваме на лечебните заведения “, твърди той. В тази връзка кметът споделя, че в тази война лекарите са принудени да лекуват рани, каквито не са виждали в никакъв случай преди този момент. Затова се нуждаят от нова инсталация и нови лекарства, споделя Бондаренко, представен от АРД.

Освен това градоначалникът се базира на анкети измежду жителите, които демонстрират, че локалните хора желаят улиците да са в положително положение. Подолиан не счита тези допитвания за надеждни – той показва, че хората са били питани просто дали желаят да има положителни улични настилки. Заради това той счита да организира лично изследване, а въпросът да гласи: " Кое съгласно вас е по-правилно: парите да отиват за градеж на улици или за поддръжка на въоръжените сили? ". Когато въпросът бъде заложен по този метод, хората ще схванат каква е цената на новите улици, споделя той.

Правителството пренасочва средства

Не дава отговор на истината това, че по време на войната градовете и общините са разхищавали пари изцяло случайно, споделя Виталий Пилипив също пред АРД. Преподавателят в Националния стопански университет в Киев е специалист по общински финанси и показва, че е допустимо да има обособени разноски на общини, които не са били оправдани. Но като цяло общините поемат доста от разноските, които пораждат в следствие от войната. " Те вършат разноски освен във военния бранш, само че и за реорганизация и възобновяване на енергийните системи и инфраструктурата. Или за построяването на убежища за жителите ", показва той.

Все отново украинската страна стартира да пренасочва средства от локалните бюджети към централната власт в Киев, осведоми АРД и напомня, че при започване на ноември Върховната рада одобри закон в този смисъл. Всички доходи от подоходния налог (ДОД) на военнослужещите ще постъпват към този момент в държавния бюджет, а средствата ще бъдат харчени за дронове, оръжия, боеприпаси и други военни цели.

Как общините печелят от военните

Преди приемането на новия закон общините са имали огромна изгода от облагането на военните с ДОД. По информация на Пилипив са събирани по 2,6 милиарда евро годишно от този налог. Но не всички градове и общини са се възползвали от тези приходи в идентична степен, тъй като не на всички места са ситуирани войски.

Затова приходите на обособени общини набъбнаха десетократно след съветската инвазия. Именно този дисбаланс накара политиците да трансформират разпоредбите, показва още финансовият специалист пред АРД.

 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР