Протестът на служителите наспира, но само засега. До това се

...
Протестът на служителите наспира, но само засега. До това се
Коментари Харесай

15% повишение на заплатите спира протеста на градския транспорт, засега

Протестът на чиновниците наспира, само че единствено към този момент. До това се стигна след среща сред синдикалните водачи, представляващи недоволните чиновници и кмета на София Васил Терзиев.

Синдикатите желаят нарастване на работните заплати с 30% , което обаче не може да бъде покрито от финансите на общината съгласно кмета на столичния град.

" Имахме продуктивна среща с представителите на КНСБ и КТ " Подкрепа ", на която ги запознахме с нашето предложение, което е няколко точки. Първо - нарастване на заплатите с 15% от 1 март ", сподели в отговор на въпрос на News.bg Васил Терзиев.

Освен това по-късно през годината ще има и нарастване, само че основаващо се на бонусна система, като задачата е да се откри трайно решение за намиране на млади фрагменти за градския превоз. Според Терзиев също по този начин имало и прогрес в решаването на казуса с полагането на ексклузивен труд от страна на водачите в градския превоз.

С какъв брой тъкмо биха се вдигнали заплатите след въвеждането на въпросната система обаче Терзиев не посочи - трябвало да се направи разбор. " Да бъде открит най-правилният формат на база километри, натовареност на трасетата, тъй че да бъде свястно и да решим систематичните проблеми, а не да създадем едно палиативно решение. "
 С бойки песни водачи в градския превоз на София изпратиха своя делегация при кмета Обновена
С бойки песни водачи в градския превоз на София изпратиха своя делегация при кмета

Около 40 минути продължи митингът на водачите

Синдикатите обаче останаха недоволни.

" По множеството точки намерихме единодушие, най-много за изискванията на труд. Н е намерихме общи допирни точки по въпроса за нарастването на работните заплати . Нашите настояванията са за нарастване над 15% ", съобщи Тодор Капитанов от КНСБ.

Засега митингът стопира, като предлагането на Терзиев ще бъде сведено до синдикалните структури за утвърждение. Ще бъде търсено обаче в допълнение финансиране от страна на страната. Ще се желае и нарастване на заплатите и в градовете в страната, където също, съгласно синдикатите, " зреело напрежение ".

" За през днешния ден стопират митингите, само че от идната седмица сме подготвени за нови такива. Ние сме готови в границите на 2 часа да спрем придвижването на ¼ от София , а в границите на един ден да спрем придвижването и в страната ", отсече представителят на КНСБ.
 Служители в градския превоз от цялата страна стартират протестни дейности
Служители в градския превоз от цялата страна стартират протестни дейности

Те упорстват за повишение на трудовите хонорари

Синдикатите оповестиха, че ще срещнат структурите си за предлагането от страна на Васил Терзиев, разбирайки, че все още в Столична община има дефицит на средства, като по-късно отново ще седнат на масата на договаряния, настоявайки за повече.

37 милиона лв.. Толкова ще коства на хазната на София нарастването с 15% от 1 март, дадено от Терзиев.

" Но ще настояваме дотацията за градския превоз да бъде увеличена освен в София, тъй като градският превоз беше зарязан с години ", уточни на собствен ред Любослав Костов от КНСБ.

Целта на синдикалистите - да се стигне до 30% нарастване до края на годината, даже в случай че е нужно следва да бъде обновен държавният бюджет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР