Протест по повод Международния ден за борба срещу насилието над

...
Протест по повод Международния ден за борба срещу насилието над
Коментари Харесай

Протест срещу насилието над жени под мотото „Нито една повече се проведе в София и други градове

Протест във връзка Международния ден за битка против насилието над дами под мотото „ Нито една повече " и против полово основаното принуждение се организира в София пред Съдебната палата. На място имаше засилено полицейско наличие. Демонстрацията продължи с шествие.

 

Граждани се събраха, като част от тях носеха плакати с надписи против насилието над дами. Сред плакатите имаше такива с надписи: " Сексизмът убива, властта прикрива ", " И една е доста ".

 

Подобни митинги се организираха и в другите градове на страната като Велико Търново и Пловдив.

 

По данни на неправителствения бранш всяка трета жена у нас е жертва на домашно принуждение било то физическо или психическо, а в ромските общности даже всяка втора. 

 

" Това е обръщение, което е нашият групов апел за прекъсването на насилието против всяка една жена - без значение от нейната раса, пол, полова ориентировка, обществен статус ", съобщи уредникът на " Нито една повече " Десислава Димитрова пред Българска национална телевизия.

 

" Хората би трябвало да са доста по-осъзнати за това какво вършат, и когато имат проблеми в фамилията да не ги вземат решение по този метод ", сподели протестиращият Венелин Радев.

 

" Затова сме тука, с цел да може най-сетне да създадем някаква забележителна смяна и е доста хубаво и вдъхновяващо, че лека-полека се събират толкоз доста хора и сме част от това нещо ", показа Карина Миткова, различен протестиращ.

 

В Пловдив протестиращите настояха за създаване на повече спешни центрове в помощ на жертвите на домашно принуждение, тъй като сега за цялата област работи единствено един с потенциал за 9 лица. В цялата страна има едвам 15 спешни центрове.

 

" Броят на спешните центрове в България е извънредно непълен за стандарта, който по принцип е в Европейския съюз на към 15 000 души да има спешен център. Това слага жертвите в невъзможност и в неспособност да потърсят професионална поддръжка ", описа програмният шеф на Български фонд за дамите Рада Еленкова.

 

" Нашите претенции са за предварителна защита на насилието над всички дами без значение от тяхната раса етнос полово ориентировка, да се измислят законите, тъй че да не изключват разнообразни хора като да вземем за пример ЛГБТ общността от това те да търсят поддръжка когато има домашно принуждение ", показа психологът Мария Урилска.

 

Във Варна протестиращите се събраха до постройката на общината.

 

" Темата за домашното принуждение, което, както знаем през многото случаи през миналата година, към този момент над 20 случая на ликвидиране, или по този начин нареченият Фемицид, са извънредно наболели. И има потребност от доста повече сензитивност в обществото ", сподели Росена.

 

В интервю за Българска телеграфна агенция при започване на ноември основният комисар на МВР Живко Коцев означи, че през 2023 година в България се регистрира сериозен растеж на сигналите за случаи на домашно принуждение, като има и нарастване на броя на досъдебните производства. „ До този миг са регистрирани 1359 случая по отношение на 749 през 2022 година т.е. има 81,4% нарастване на деянията на експанзия в домашни условия, това е извънредно тревожно “, сподели тогава основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР