Протекционистичната мярка влиза в сила от понеделникИзкуственият интелект се очертава

...
Протекционистичната мярка влиза в сила от понеделникИзкуственият интелект се очертава
Коментари Харесай

САЩ ограничават износа на софтуер за изкуствен интелект

Протекционистичната мярка влиза в действие от понеделник

Изкуственият разсъдък се обрисува като ново поле на световно опълчване
(снимка: CC0 Public Domain)

Президентската администрация на Съединени американски щати завърши тази седмица правенето на мярка за попречване на приключването на чувствителни технологии, в това число в областта на изкуствения разсъдък, към конкурентни сили като Китай.

Съгласно новото предписание, което влиза в действие в понеделник, американските компании, които изнасят избрани типове програмен продукт за сателитни фотоси, ще би трябвало да аплайват за лиценз за доставка на продуктите си в други страни, като се изключи Канада.

Целта е американските компании да не оказват помощ на китайците да основават по-добри артикули за изкуствен интелект, които могат да се употребяват от техните военни, разяснява пред Ройтерс Джеймс Луис, специалист по технологии от Вашингтонския център за стратегически и интернационалните проучвания.
още по тематиката
Според него, промишлеността евентуално ще приветства това предписание, защото имаше опасения, че възбраната ще бъде по-широка и ще обхване по-голямата част от хардуера и софтуера за изкуствен интелект.

Новата мярка визира софтуера, който може да се употребява от дронове и спътници за автоматизиране на процеса по установяване на задачите. Това е първото ограничаване, наложено от Министерството на търговията в сходство с наредбите на закона, признат през 2018 година, който изисква по-строг надзор върху износа на технологии за съперници на Съединени американски щати, в това число Китай.

Засега правилото ще е годно единствено в Съединените щати, само че американските управляващи могат да го показват на интернационалните органи, с цел да се опитат да вкарат ограничаване с по-широк обсег.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР