Протеинов синтез – как да трупаме повече мускулна маса? Ето

...
Протеинов синтез – как да трупаме повече мускулна маса? Ето
Коментари Харесай

Протеинов синтез – как да трупаме повече мускулна маса


Протеинов синтез – по какъв начин да трупаме повече мускулна маса? Ето някои способи за оптимален напредък на мускула посредством синтез на протеини.

Ако сте нови в света на фитнеса и здравословното хранене, евентуално сте се чудили какво тъкмо е протеиновият синтез и по какъв начин да натрупате повече мускулна маса. Днес ще си поговорим повече по тематиката, с цел да сте наясно.

Нека преди всичко да разбираем какво са протеините. Това са огромни, комплицирани молекули, формирани от аминокиселини, свързани в полипептидни вериги. Те са съществени структурни съставни елементи на живите кафези и имат доста разнообразни функционалности в организма. Изключително значими са за здравето и действието на организма и могат да бъдат открити в разнообразни типове храни, като месо, риба, яйца, млечни артикули, зърнени култури, зеленчуци и други

Протеиновият синтез е процесът на основаване на протеини в клетката. Той се реализира посредством транслация, което съставлява информацията в молекулата на РНК да се употребява за основаване на полипептидна верига, която по-късно се трансформира в белтък.

Предполага се, че след силови извършения растежът на мускулите продължава до 72 часа, в взаимозависимост от интензивността на осъществената активност. В този интервал е целесъобразно да се употребяват протеини, които да допринесат за резултата.

Мускулната маса се усилва, когато тялото получава повече протеини, в сравнение с изразходва за ежедневната си активност. За да се усили мускулната маса, би трябвало да се обезпечи задоволително количество протеин и да се правят верни извършения.

Ето някои способи за оптимален напредък на мускула посредством синтез на протеини:
Консумиране на задоволително количество протеини
За да се усили мускулната маса, би трябвало да се употребяват задоволително количество протеини. Между 1,4 и 2,2 грама на кг тегло дневно е целесъобразното количество за увеличение на мускулната маса.
Консумиране на протеини след подготовка
Приемът на белтъчини след подготовка оказва помощ за бързото възобновяване на мускулите и усилва синтеза на протеини. Препоръчва се консумирането му в границите на 30 минути след подготовка.
Упражнения с тежести
Упражненията с тежести (силови тренировки) са ефикасен метод за увеличение на мускулната маса, като в същото време усилват синтеза на протеини.
Консумиране на протеини преди лягане
Консумирането на белтъчини преди лягане може да помогне за увеличение на синтеза на протеини, като дава спомагателни аминокиселини на тялото за през нощта.
Консумиране на храни, богати на аминокиселини
Храните, богати на аминокиселини, като яйца, месо, риба, млечни артикули и бобови, могат да оказват помощ за увеличение на синтеза на протеини.
Вземане на спомагателни протеинови добавки
Допълнителните протеинови добавки като протеинови шейкове могат да ви оказват помощ по-лесно да достигнете задачата си.
Отдих и сън
Почивката и сънят играят значима роля за увеличение на мускулната маса. Те разрешават на тялото да се възвърне и да построи нова мускулна тъкан. Затова е значимо да се съблюдава режим на сън и да се отделя време за отдих след тренировки.
Правилна хидратация
Правилната хидратация е от огромно значение за синтеза на протеини и напредък на мускулите. Затова е значимо да се приема задоволително количество вода през целия ден.
Постепенно увеличение на интензивността на тренировките
Постепенното увеличение на интензивността на тренировките може да помогне за увеличение на мускулната маса, като в същото време подкрепя синтеза на протеини.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР