Просветното министерство ще облекчи тежестта на ученическите раници, като въведе

...
Просветното министерство ще облекчи тежестта на ученическите раници, като въведе
Коментари Харесай

Ще има електронночетими варианти на учебници

Просветното министерство ще облекчи тежестта на ученическите раници, като вкара електронночетими разновидности на учебници. Днес Министерският съвет позволи обезпечаването на достъп до такива учебници. Целта е учениците да ги употребяват от своите компютри и мобилни телефони у дома, в учебно заведение и когато са във почивка.

Електронночетимите разновидности на учебниците са разнообразни от електронните учебници, изясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Електронночетимите разновидности са същите като книжните учебници от 1 до 7 клас, до момента в който в електронните има спомагателни филми или материали към всеки урок. Те са и по-скъпи. Идеята е електронночетимите разновидности да се употребяват от учениците посредством компютри, преносими компютри, таблети и телефони.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това е една основна крачка за разширение на достъпа до електронно наличие, както и за облекчение тежестта на раниците. Остава използването на книжните учебници, няма страна, в която напълно да са минали към електронни разновидности.Това е една спомагателна опция, която може да се употребява както у дома, по този начин и в учебно заведение, по този начин и при пътешестване.  Електронни учебници в клас и хартиени вкъщи, предлага просветният министър Електронни учебници в клас и хартиени вкъщи, предлага просветният министър
Електронни учебници в клас и хартиени вкъщи от идната година - това ще предложи и ще разиска с издателствата просветният министър. Целта - олекотя...

Освен посредством устройствата на самите възпитаници, електронночетимите разновидности ще могат да се употребяват и в учебните заведения посредством проекторите и мултимедийните електронни дъски, сподели още министърът.

До 30 дни се чака на уеб страницата на министерството да бъде оповестена специфична платформа, в която издателствата ще качат учебниците си от 1 до 7 клас.

Платформата ще подсигурява, че учебниците няма да се разпечатват или копират поради авторските им права. Самите издателства ще би трябвало да заявят, че желаят учебниците им да се употребяват електронно като против това ще получат в допълнение възнаграждение от страната. Почти всички издателства са се съгласили, тъй че напълно скоро от 95 до 100% от учебниците към този момент ще бъдат и електронночетими, изясни още министър Вълчев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР