Просветният министър проф. Галин Цоков цитира становище на КЗППродължават да

...
Просветният министър проф. Галин Цоков цитира становище на КЗППродължават да
Коментари Харесай

МОН отрече да са продавани данни от „Школо.бг“

Просветният министър проф. Галин Цоков цитира мнение на КЗП
Продължават да си извършват договорите с просветителните ни институции

Инфраструктурата, върху която се съхранява информацията от дневниците на 1700 учебни заведения, не била обект на придобиване

Не е имало приключване на информация поради продажбата на просветителната платформа “Школо. бг ” и договорката с британците не нарушава отбраната на персоналните данни. Това съобщи просветният министър проф. Галин Цоков, който през днешния ден беше в Народното събрание, с цел да дава отговор на депутатски въпроси. Казусът с продажбата на просветителната платформа на английската компания “Джунипър Едюкейшън ”, която употребяват 2/3 от българските учебни заведения, разтревожи огромна част от родители и преподавали поради вероятното приключване на данни на децата и фамилиите им.

За договорката се разбра в средата на януари, тогава от МОН показаха, че те не са били известени за нея и нямали контракти с “Школо. бг ” - такива сключвали самите учебни заведения, които желаят да употребява този съответен електронен дневник.

Тогава от министерството сезираха ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗП) за придобиването от непозната компания, а през днешния ден министър Цоков разгласи, че “абсолютна гаранция има и във връзка с отбраната на персоналните данни на децата и родителите, които са в електронните дневници и тя се дава като мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни ”.

Както “Труд news ” писа “Школо.бг ” е основана през 2016 година, а още на идната година стартира целенасочена акция учебните заведения да оставят хартиения дневник и да минават на електронен. Така за шест години - до 2023 година през разнообразни стратегии МОН отпуска към 12 млн. лева към учебните заведения, които да не престават да заплащат абонаментите си към “Школо. бг ”, макар че от 2022 година действа безплатната Национална електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение (НЕИСПУО). За създаването є обаче МОН е дало единствено 6 млн. лева, а от тях не повече от 10% са отишли за създаването на надграждането на модула “Дневник ”, т. е. 500-600 хиляди.

“От “Школо.бг ” споделят, че придобиването на собствеността в капитала на сдружението е договорка по прекачване на дялове и не визира по никакъв метод имуществото, договорните връзки, правата на благосъстоятелност или други аспекти.

Инфраструктурата, върху която се съхраняват данните, не са обект на придобиване и остават непроменени, което също е изключително значимо за нас. Оперативното действие на сдружението не е директно наранено и продължава да се ръководи от същите изпълнителни шефове. Дружеството ще продължава прецизно да извършва законовите и контрактуваните отговорности във връзка с развиването на софтуерния артикул електронен дневник ”, сподели министърът.

Той приказва и за информацията, получена от Комисията за отбрана на персоналните данни, в която се споделя, че прехвърлянето на собствеността на “Школо. бг ” ООД не нарушава нормативите за отбрана на персоналните данни и смяната на благосъстоятелност на капитала на едно комерсиално сдружение със седалище на територията на България.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР