Просрочените задължения на бизнеса отново са започнали да растат, след като

...
Просрочените задължения на бизнеса отново са започнали да растат, след като
Коментари Харесай

Просрочените разплащания на бизнеса отново се увеличават

Просрочените задължения на бизнеса още веднъж са почнали да порастват, откакто през 2018 година бе регистрирано понижаване на периодите на отсрочено заплащане. Това демонстрира тазгодишното изследване на навиците на заплащане в Европа, извършено от компанията за събиране и изкупуване на вземания EOS Груп. Според него у нас просрочието при разплащането на компаниите през тази година е приблизително 21 дни, което е с 2 дни повече отпреди година и надалеч над междинното равнище за Европа от 10 дни.

Българският бизнес още веднъж се подрежда в групата с неприятна дисциплинираност - 23% от фактурите, издадени към компании контрагенти, се заплащат със забавяне или въобще не се погасяват. Други страни със подобен дял нередовни заплащания са Гърция - с 23%, Румъния - с 22%, и Англия - с 21%. Средното равнище за Европа е 19% просрочени фактури на фирмите.

За разлика от бизнеса обаче българските жители стават все по-дисциплинирани в разплащанията. При тях просрочията са 18% при 19% преди година. Дните просрочие при жителите също понижават от 15 на 14 дни. Именно поради все по-редовните елементарни консуматори България следва общата позитивна наклонност на възстановяване на навиците на заплащане в Европа. През тази година изследването на ЕOS демонстрира, че е доближат връх по постоянно платени фактури в европейските страни - 81% приблизително за Европа. У нас 77% от издадените фактури се заплащат в точния момент, 19% - със забавяне, а 4% се отписват заради неспособност да бъдат събрани въобще. Година преди този момент в точния момент платените фактури са били 76%, а закъснелите - 20%. Делът на несъбираемите остава същият.

В изследването са интервюирани 3400 компании в 17 европейски страни. " Българският бизнес традиционно остава по-голям оптимист от междинното равнище за Европа във връзка с бъдещето ", разяснява Райна Миткова, шеф на EOS за България. " Добре е да сме по-предпазливи на фона на световните стопански вероятности - комерсиалните разногласия сред Съединени американски щати и Китай, поправените прогнози на Германия и Италия за упования растеж, Брекзит. Вече сме очевидци на забавянето на растежа на европейската стопанска система, а рисковете са взаимосвързани и могат да доведат до спад на световната търговия и произвеждане ", съобщи Миткова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР