Прословутият месен (и месТен) деликатес Бабек утвърди пловдивското село Цалапица

...
Прословутият месен (и месТен) деликатес Бабек утвърди пловдивското село Цалапица
Коментари Харесай

Тайна подправка превърна Цалапица в столицата на бабека у нас

Прословутият месен (и месТен) деликатес Бабек утвърди пловдивското село Цалапица като желан маршрут за туристи и чревоугодници, съобщи кореспондент на БГНЕС.


От край време в селото се подготвя вкусният бабек, който е неповторим по рода си и рецептата за приготвянето му се пази в строга загадка. Всяка година в селото се провежда празник на бабека, а изискано жури селектира спечелилия, откакто опитва творбата му.

По истинска рецепта бабекът се подготвя от телешко месо, само че в Цалапица традицията е друга - в съставките му влиза единствено свинско месо. Подправките включват кимион, сол, черен и червен пипер и... още съставки, които са секрети за всеки обособен мераклия.


По време на тазгодишния фестивал на бабека, обаче, под сурдинка бе споделена тайната съставна част, която прави цалапишният бабек неповторим в света - дивият копър. Той е и желана съставна част на обичайна за селото шарена сол, в която майсторките прибавят и смлени печени тиквени семки.

За да придобие неповторимият си усет, бабекът би трябвало да стои на проветриво място най-малко два месеца, или в специфична сушилня за месо за най-малко две седмици.


Вкусотията за небцето и сърцето по сергиите в селото коства по 32 лв. за кг./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР