Проследих около 60 предложения от социалната сфера. Повечето партии даваха

...
Проследих около 60 предложения от социалната сфера. Повечето партии даваха
Коментари Харесай

Бивш социален министър обясни как минималната заплата у нас би станала 762 лева

Проследих към 60 оферти от обществената сфера. Повечето партии даваха много положителни оферти. Това показа пред Българска национална телевизия някогашният министър на труда и обществената политика Христина Христова.

Тя добави, че въпросът с минималната работна заплата у нас е тежък и стои от дълго време неуреден. Тя напомни за директивата на Европейски Съюз, съгласно която минималната работна заплата във всяка държава-членка би трябвало да е най-малко 50% от размера на междинната заплата в страната.

Ако тази инструкция бъде гласувана и призната, това значи, че минималната работна заплата в България би станала към 762 лв.. Но мисля, че държавното управление, което ще пристигна на власт, би трябвало да се опре на разговора сред обществените сътрудници и те да уговорят заплатата. За жал много хора, над 350 хиляди души, получават минималната работна заплата, макар че през последните години тя бе увеличена с към 27%, разяснява Христова.
свързани новини71649на 04.12.20214632на 03.12.2021
По тематиката с пенсиите някогашният обществен министър означи, че и там дебатът е огромен.

" Така и не съумях да схвана за какво за покачването на пенсиите бе определена датата 25 декември. Но тук по-голям е въпросът какво ще се случи с минималната пенсия от 1 януари, тъй като никой за момента не знае тези хора каква добавка ще получат и въобще какво ще получат ", сподели още тя.

По думите ѝ преизчисляването на пенсиите от 1 януари е стъпка в вярната посока, наблягайки, че няма идеален механизъм за преизчисляване на пенсиите и постоянно ще има ощетени.

" Бюджетът на една страна е най-политическият инструмент за правене на политики, макар съдружните съглашения. Надявам се да надделее здравият разсъдък и политическият спор да стъпи на експертния разбор. Докато следях делбата в обществената сфера, направи ми предлагането на Демократична България за промяна в ТЕЛК-овете, която сега поражда неправда и огромна част от хората не получават нужната помощ ", изясни някогашният обществен министър.

Относно предвижданите съкращения в държавната администрация Христова предложи по този въпрос да се подходи " качествено ", а не " количествено ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР