Пропастта между краткосрочните и дългосрочните разходи за заеми на САЩ

...
Пропастта между краткосрочните и дългосрочните разходи за заеми на САЩ
Коментари Харесай

Фед е непоколебим в битката с инфлацията

Пропастта сред краткосрочните и дълготрайните разноски за заеми на Съединени американски щати доближи най-широката си точка от 1981 година насам, в символ, че вложителите чакат Федералният запас да резервира курса си в борбата с укротяването на инфлацията, даже когато терзанията от рецесията нарастват, написа FT.

Доходността на двугодишните държавни облигации се търгуваше в сряда на 4.2%, до момента в който доходността на 10-годишните възлизаше на 3.4%, което докара до разликата сред двете до 0.84 процентни пункта. Моделът, прочут като „ инверсия “ на кривата на рентабилност, предхожда всеки стопански спад в Съединени американски щати през последните 50 години.

Задълбочаването на инверсията идва след отчет от предходната седмица, показващ, че стопанската система на Съединени американски щати продължава да прибавя работни места със постоянни темпове през ноември и че интензивността в обширния бранш на услугите продължава да пораства бързо.

Въпреки че данните рисуват оптимистична картина за положението на стопанската система, някои вложители се тормозят, че това ще насърчи Фед да продължи да покачва лихвените проценти през идната година, откакто ги усили от съвсем нула до диапазон от 3.75 до 4 % през 2022 година По-високите разноски за заеми, от своя страна, се чака да окажат напън върху стопанската система и евентуално да провокират криза.

Пазарът залагаше, че Фед ще бъде заставен да понижи темпото. Изминалата година ни научи, че пазарът сгреши във връзка с това съмнение “, сподели Едуард Ал-Хусаини, старши анализатор в Columbia Threadneedle.

Промените на пазара на облигации в Съединени американски щати също демонстрират, че вложителите се движат повече в сходство с това, което Фед сподели, че чака за идната година. Въпреки че кривата на рентабилност се изравняваше през цялата година, тя скочи от най-ниските си равнища в края на ноември. Така предходната седмица вложителите започнаха да правят оценка две понижения на лихвите до края на 2023 година, като и двете демонстрират разхлабване на паричната политика.

Тази бездна сред Фед и пазара беше изключително явна след тирада на ръководителя Джером Пауъл предходната седмица, в която той алармира, че макар че централната банка на Съединени американски щати ще забави темпото си на повишение на лихвените проценти на срещата си през декември, тя ще направи това, с цел да разреши на лихвите да остават по-високи за по-дълго време. Пазарите се концентрираха върху първата част от изявлението, не върху втората.

След публикуването в петък на отчета за работните места в Съединени американски щати обаче, внезапното придвижване на кривата на доходността се провали, макар че пониженията на лихвените проценти през идната година са планувани. Фючърсните пазари сега допускат „ терминалния “ % на федералните фондове или че пикът в този цикъл ще бъде към 5 на 100 през май при упования за 4 на 100 през септември.

Докладът за заплатите ни подсети, че пазарът на труда остава на доста положително място и чакаме това да се отрази в по-висока последна ставка в точките “, сподели Бен Джефри, пълководец за цените в Съединени американски щати в BMO Capital, базирайки се на тримесечното изследване на Фед измежду длъжностни лица за това къде ще бъдат стопанската система и паричната политика през идващите години, известно още като „ точков график “.

Следващият точков график ще бъде оповестен на срещата на Фед през декември.

Най-основният сигнал, изпратен от инверсията на кривата на рентабилност, е, че вложителите имат вяра, че нарастванията на Фед в краткосрочните лихвени проценти ще съумеят да забавят внезапно инфлацията. Големината на тази инверсия тогава отразява както трагичния ритъм на повишение на лихвените проценти, по този начин и обстоятелството, че Фед се е придържал към това движение, макар че вложителите са трансформирали упованията си за инфлацията и растежа.

„ Смятаме, че формата на кривата на рентабилност е мярка за степента, до която паричната политика може да се затегне, а пазарът явно счита, че стягането ще продължи много време “, сподели Марк Кабана, началник на лихвените тактики в Съединени американски щати в Bank на Америка.

Джонатан Кон от Credit Suisse добави, че задълбочаващата се инверсия на кривата на рентабилност допуска, че вложителите имат вяра, че Фед се е заел с

укротяване на инфлацията, даже в случай че би трябвало да пожертва прогнозния напредък или рецесията “.

В изследване през декември, извършено от Инициативата за световни пазари към Чикагския университет (бизнес учебно заведение Буут) в партньорство с FT, 85% от икономистите споделиха, че чакат Националното бюро за стопански проучвания - арбитърът на рецесията в Съединени американски щати - да заявява една до идната година.

Въпреки че кривата на рентабилност е благонадежден знак за криза, информацията, предадена от дълбочината и степента на инверсията, предстои на спор.

Обърнатата крива на рентабилност в действителност е много добър сигнал за криза, без да дава информация за нейната дълбочина или тежест “, сподели Гай Лебас, основен пълководец за закрепени приходи в Janney Montgomery Scott.

„ В този случай инверсията евентуално ни споделя повече за инфлацията и посоката на инфлационните опасности, в сравнение с за дълбочината или тежестта на рецесията “, добави той. 

Докато стратези като Лебас настояват, че степента на инверсия на кривата на рентабилност може да не предскаже непосредствено степента на идната криза, настоящето задълбочаване може да има по-широки последствия, в случай че докара до промени в държанието на вложителите.

„ По-важният аспект на кривата на рентабилност е какво прави с поемането на риск. Това е самоподсилващ се механизъм “, сподели Грегъри Питърс, основен капиталов шеф за закрепен приход в PGIM.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинФедерален запас Джером Пауъл Съединени американски щати високи лихви вложители стопанска система висока инфлация криза ПоследниНай-четениБюджет и финанси 20 Фед е хладнокръвен в борбата с инфлацията Компании 396 Инвестиция за 10 млн. лева доразвива промишлената зона в Бургас Бюджет и финанси 252 Депутатите дефинитивно утвърдиха повишаването на цигарите Политика 5212 Съветът Европейски Съюз остави България и Румъния отвън Шенген Накратко 13950 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Крипто 9906 Забравете за криптозимата, идва „ кървава баня “ за биткойн Политика 9768 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9360 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Всички новини13:34 Политика 20 Зам.-кметът Кристиан Кръстев напуща Столична общинаОще от Бюджет и финансиВиж всичкиДепутатите дефинитивно утвърдиха повишаването на цигарите„ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния прагДепутатите са покрай внезапно нарастване на минималната заплатаПравителств
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР