Промяната в Изборния кодекс, с която се отмени възможността всички

...
Промяната в Изборния кодекс, с която се отмени възможността всички
Коментари Харесай

Мая Манолова атакува пред Конституционния съд седем разпоредби от Изборния кодекс

Промяната в Изборния кодекс, с която се анулира опцията всички актове на Централната изборна комисия (ЦИК) да бъдат обжалвани, е една от седемте разпореждания, която омбудсманът Мая Манолова нападна пред Конституционния съд, заяви пресцентърът на омбудсмана.

В жалбата на Манолова до Конституционния съд се обръща внимание, че въвеждането на необжалваемост на значими актове на ЦИК е нарушаване на съществени конституционни правила за " всеобщо, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване " и " основава заплаха за свободното и демократично осъществяване на изборите. "

Манолова акцентира и че по този метод отвън опцията за правосъдно обжалване ще останат актовете на ЦИК, с които се обезпечава опция на всеки гласоподавател да прави информация в регистъра със своя обединен цивилен номер. Така при подозрение за манипулиране на стратегиите на машините за гласоподаване никой гласоподавател или политическа мощ, участваща в изборите, няма да има опция да нападна пред съд методическите инструкции на ЦИК.

Манолова твърди, че с тази смяна се позволява ЦИК да пояснява и ползва Изборния кодекс, без актовете й да могат да бъдат обжалвани за правомерност пред правосъден орган. " При сходна обстановка значителните пороци в методическите инструкции биха рефлектирали върху изборния резултат, а той ще може да бъде оспорван едвам след изборите пред Конституционния съд ", написа тя в жалбата си до Конституционния съд.

Омбудсманът нападна и новоприетите текстове, с които актове на ЦИК към този момент ще се апелират в локалните административни съдилища, а не пред Върховния административен съд. Според нея това би довело до разнообразни правосъдни решения по идентични проблеми, а Върховният административен съд няма да може да реализира отреденото му в Конституцията право на висш правосъден контрол за точното и еднообразно използване на законите в административното правосъдие.

Мая Манолова нападна пред Конституционния съд и анулацията на условието изборните комисии да се произнасят с квалифицирано болшинство, което съгласно нея обезпечава политически плурализъм. " Именно политическата индиферентност на изборната администрация е гаранция за правилото на политическия плурализъм
при провеждането на свободни и демократични избори ", акцентира тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР