Промяна в препоръките на Външното ни министерство за пътуване до

...
Промяна в препоръките на Външното ни министерство за пътуване до
Коментари Харесай

Външното министерство с промяна в препоръките за пътуване до Египет и Йордания

Промяна в рекомендациите на Външното ни министерство за пътешестване до Египет и Йордания. Въпреки напрежението в Близкия изток, изключение от рекомендацията да се заобикаля пътешестване в двете страни се прави за груповите екскурзии с чартърни полети до курортите Шарм ел-Шейх и Хургада. Външно министерство стигна до това решение след среща с туристически компании, които били залети от телефонни позвънявания на обезпокоени клиенти.

Египет е посетен от рекордните 14 милиона туристи от целия свят началото на годината, а през 2022 година в Йордания са били към 3 млн. чужденци. И сега има българи, които в са на обиколка по поречието на Нил.

Въпреки обстановката в района, пътуванията не престават. И в Египет, и в Йордания е умерено, твърдят представители на туристически организации. Те обаче са залети от позвънявания на колебаещи се клиенти.

" Последните дни сме като психолози и обясняваме каква е обстановката. Не можем да кажем общ %, само че за благополучие нашата в компания отводите са минимални и не толкоз отводи, колкото пренасочвания към различен интервал ", сподели Димитър Грудев, шеф на туристическа организация.

От сдружението „ Бъдеще за туризма " обаче обясниха, че рекомендацията на Министерството на външните работи за възпиране от пътувания в Египет и Йордания е довела до отлив на туристи.

" Тази информация обаче не е със наложителен темперамент, а целесъобразна. Това обаче клиентите не ги касае и част от тях желаят да анулират пътуванията си и тук е казусът - туроператорите не могат да анулират пътуванията си, защото полетите се реализират, хотелите работят и нашите контрагенти споделят, че няма никакви проблеми, съвсем нямат места и имат туристи от целия свят ", изясни Димитър Балтов, зам.-председател на обединяване " Бъдеще за туризма ".

Това е и претекстът на туроператорите да отхвърлят да върнат парите на отказалите се. И посланикът на Египет увери, че страната му е по-спокойно място.

" Препоръката за отбягване на пътувания в Египет е неоснователна. Разговарях с министъра на външните работи. Не е потвърдено, че има заплаха за пътешестване към Египет. В момента в страната има туристи от целия свят. Всеки може да се усеща спокоен в нашата страна ", Халид Емара, дипломат на Египет в България.

За по-голяма сигурност туристите в Египет от години се придвижват с защита. Туристическите организации остават в подготвеност да спомагат на своите клиенти при всяка зародила обстановка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР