Промяна в Общия устройствен план на София ще позволи разширение

...
Промяна в Общия устройствен план на София ще позволи разширение
Коментари Харесай

Разширява се обхватът на третия лъч на метрото: докъде ще стигат новите станции - Общество

Промяна в Общия организационен проект на София ще разреши уголемение обсега на линия 3 на софийското метро. Тя бе призната на днешното съвещание на Министерския съвет.

Предвижда се разклонението на линия 3 на метрото да бъде от бул. „ Евлоги Георгиев “ при Военна академия „ Г. С. Раковски “ до пътния възел на бул. „ Цариградско шосе “ с ул. „ Проф. Петър Мутафчиев “. Трасето ще минава по ул. „ Гео Милев “, бул. „ Асен Йорданов “, пред зала „ Арена Армеец София “ и по бул. „ Цариградско шосе “.

Метромрежата ще се усили с 6 км и 6 метростанции. Общата дължина на линиите ще стане 61 км, а метростанциите ще са общо 56.

След разширението метрото ще транспортира годишно с 16 млн. пасажери повече. Делът на пътуванията с метро в градския превоз ще приближи 50%.

Очаква се разширението да понижи трафика на коли с към 25% (8801 коли дневно).

Проектът за уголемение на метрото ще бъде финансиран от Столична община с капиталов заем, лични средства и със съфинансиране от държавния бюджет. Общата инвестиция е 548 млн. лева От тях 360 млн. лева със заем от ЕИБ; 45 млн. лева от лични средства и 143 млн. лева от държавния бюджет.

По-високата скорост на напредване с метрото спрямо останалия превоз ще спести на жителите града в допълнение 8 553 човекочаса дневно.

Разширяването на метрото ще докара до понижаване на нездравословните парникови газове, фини прахови частици, оловни аерозоли и други с няколко хиляди тона годишно. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР