Промяна в Наредбата за отпуските породи разнопосочни мнения в Тристранката.

...
Промяна в Наредбата за отпуските породи разнопосочни мнения в Тристранката.
Коментари Харесай

Ще преизчисляват майчинството и болничните в часове, а не в дни

Промяна в Наредбата за отпуските породи разнопосочни отзиви в Тристранката. Синдикатите не се съгласиха с готвеното изменение от общественото министерство, подкрепено от работодателите. Според нея нормата на служащия в болничните, бременността и майчинството ще се пресмята в часове, а не в дни. Така било по-лесно за бизнеса и Национален осигурителен институт, стана ясно от участниците в съвещанието в Министерски съвет.

От синдикатите опонираха, че в болничния лист написа отпуск по болест 3 дни, а не часове, макар че евентуално, по думите на Иван Кокалов, е по-лесно противоположното от позиция на Национален осигурителен институт.

Резерви обаче се откроиха и по отношение на осигуровките на учениците, които ще работят по дуалното обучение, въпрос също в дневния ред на зседанието на тристранката. Предложенията за промени бяха те да работят на трудови контракти, до момента в който учат, както и да бъдат обезпечавани.

Постигнато беше единствено кардинално единодушие без съответни сделки. Синдикатите предложиха да седнат дружно с работодателите и в най-кратък период да изготвят общи оферти, които да бъдат признати от законодателя. Все още има време до новата образователна година. Проблемът идва от това по какъв начин да се обезпечават работещите възпитаници и дали в случай че работят по Кодекса на труда, ще употребяват отпуск.

Немалко въпросителни породиха с осигуровките - става известно, че за тях ще бъдат плащани двойни здравни осигуровки - един път от страната в качеството им на възпитаници под 18-годишна възраст, и повторно от работодателите.

Вицепремиерът Валери Симеонов не скри, че не е очаквал подобен процес и уточни, че държи на единодушието в Тристранката. Той още веднъж открои казуса с неналичието на фрагменти в някои браншове, за което е належащо дуалното образование.

В началото на съвещанието на НСТС участниците в него уважиха с минута безмълвие паметта на проф. Божидар Димитров, който умря нощес изненадващо.

" За страдание, през вчерашния ден си отиде един различен огромен българин – Божидар Димитров. Отидоха, както се споделя, в един по-добър свят, където няма кахъри, нерви. Дай Боже, щях да кажа, всички да отидем, но по този начин или другояче ще отидем, тъй че... ", сподели вицепремиерът Валери Симеонов след минутата безмълвие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР