Промяна не само в Мониторинговия доклад на Брюксел, но и

...
Промяна не само в Мониторинговия доклад на Брюксел, но и
Коментари Харесай

Миграцията на доносите

Промяна освен в Мониторинговия отчет на Брюксел, само че и в работата на тази част от правосъдната власт, която повдига обвиняванията

Остават две седмици до оповестението от Европейската комисия на следващия Мониторингов отчет за България в региона на правораздаването, битката с проведената престъпност и корупцията. Така се получи, че през годините този документ постоянно се е употребявал от опозицията, с цел да се нападна властта, а в случай че има и една хвалба, то ръководещите я приписват на себе си. И в случай че в първите години на участието на България в Европейския съюз отчетите по Механизма за съдействие и оценка да предизвикваха сериозен резонанс, то използването им и грешката, че списването на черновите се случваше в софийски офиси на неправителствени организации, ги трансфораха в многословни трудове, без значима стойност.

Преди година настъпи основна смяна. Миналогодишният отчет за България, оповестен в навечерието на председателството на Съвета на Европейския съюз, имаше много друг звук от познатия до момента. И най-големите критици на правоохранителните институции у нас трябваше да признаят, че този път Брюксел бе заменил назидателния звук. Вероятно и тъй като отговорникът за списването на черновите у нас беше заменен и по този начин бе прекратена опцията за въздействие върху наличието на документа от български политико-икономически кръгове, вложили големи запаси за преодоляване на правосъдната власт.

В опит да предотвратят миналогодишния отзив, когато “критиките ” на Европейска комисия в действителност звучаха като “похвали ”, идеолозите на антибългарската агитация, позиционирани в София и в Белград, явно са подхванали превантивни дейности. Моделът да атакуваш неуместните правоохранителни институции през задграничен източник остава годен. Като вместо да ползваш отчетите на служителите от Брюксел или дописки в задгранични издания (понякога под формата на платено съдържание), задоволително е да осигуриш различен международен източник (за предпочитане англоезичен), който е подготвен да легитимира тезата ти срещу съответната институция, станала неуместна, тъй като да вземем за пример те е изправила пред съда.
 Анализът на интернационалната консултанска компания, само че писан от български създател, съвсем напълно се покрива със наличието по тематиката в изданията на Прокопиев. Анализът на интернационалната консултанска компания, само че писан от български създател, съвсем напълно се покрива със наличието по тематиката в изданията на Прокопиев.
Така, да вземем за пример, предишния четвъртък от уебсайт, чийто съиздател е Иво Прокопиев, научихме по какъв начин интернационалната консултантска организация IHS Markit предизвестява бизнесмените у нас, че през 2019 година е допустимо да станат обект на следствия на антикорупционните управляващи и прокуратурата. Уточнява се, че обект на интерес от институциите нямало да бъдат толкоз мултинационални компании, колкото локални представители на бизнеса. Появата на сходен разбор, освен това първо в уеб страницата на добре прочут съперник на държавното обвиняване и на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество, надали е плод единствено на инцидентно стичане на събитията. Да не приказваме, че част от портфолиото на сходни консултанти включва правенето на отчети, с избрани нюанси в наличието, по поръчка на клиенти, чиято идентичност остава незнайна. Ставаме очевидци на характерен образец на миграция на доносите, от Мониторинговите отчети по посока платени разбори на една или друга частна компания.
 Петя Бързилова - от създател в уебсайт, финансиран от КТБ, през агитатор на гей-браковете, до старши анализатор на икономико-политическа и юридическа тема. Петя Бързилова – от създател в уебсайт, финансиран от КТБ, през агитатор на гей-браковете, до старши анализатор на икономико-политическа и юридическа тема.
Преводната публикация, чиято адженда следва да внуши по какъв начин прокуратурата и антикорупционната комисия са “класовите врагове ” на честния български частник, се оказва единствено част от разбора на интернационалната консултантска компания, чийто създател, на всичкото от горната страна, е българка. Статията е писана от Петя Бързилска, която стартира работа в IHS Markit преди три месеца, а през последните три години е работила като създател в малко прочут български блог. Там е разгласила имиджови изявленията, най-вече със чиновници на неправителствени организации и създатели. Един от очерците на Бързилска е на деятел за легализирането на хомосексуалните бракове и уредник на годишните гей-паради в София. Друга предходна работа на днешната авторка на “задълбочени ” икономико-политически и юридически разбори е обвързвана със уебсайт, за който е известно, че е бил финансиран от компания, получила негарантиран заем от финансовата пирамида КТБ на банкера-беглец от правораздаването Цветан Василев.

Но какво в действителност прави авторката на разбора за интернационалната консултантска компания? Тя изброява няколко настоящи проблема, предизвикани от интензивността на Специализираната прокуратура и/или КПКОНПИ. Като стартира от емблематичния проблем със хванатата с рушвет (предварително белязани пари) някогашна кметица на “Младост ” Десислава Иванчева и нейната заместничка, мине през разкриването на проведената незаконна група, в която взе участие и бургаският общински консултант от Българска социалистическа партия Бенчо Бенчев, та стигне до разкритите противозаконни заводи за подправени цигари и алкохол без бандерол, както и до уличаването в тежки данъчни и финансови закононарушения на хотелиерите на Българското европредседателство Маринела и Ветко Арабаджиеви.

Все дейности на българските прокурори, антимафиоти и чиновници на антикорупционната комисия, които не просто срещат съвсем цялостна поддръжка от обществото, а сигурно ще бъдат регистрирани позитивно в идния мониторингов отчет на Европейска комисия. Точно това се оказва проблем за добре известни олигархични кръгове, хвърлили милиони левове, в инженерстването на провалили се политически планове, мрежи от НПО-та, основаване на професионални протестъри и прехрана на поръчкови медии.

По подигравка на ориста, а и с цел да не останат напразни упованията им, лансиралите разбора на IHS Markit се оказаха част от него. В петък прокуратурата заяви, че поради приватизацията на предприятието “Каолин ”, Иво Прокопиев е с мярка за неотклонение “подписка ”, дружно с още двама от шефовете на “Алфа Финанс Холдинг ” АД. И това, несъмнено, отключи истерична реакция, изразяваща се в канонада от офанзиви против държавното обвиняване. По добре познатия сюжет, главно посредством ефира на бТВ, чиято публицистична политика явно управлява, Прокопиев стартира да се показва за жертва. Същото той правеше и преди година, когато се жалваше от дейностите на ръководената от Пламен Георгиев по това време Комисия за лишаване на нелегално добито имущество, поискала запор на имущество и активи за 200 млн. лева

И в случай че в последните 6 години Прокопиев използваше разнообразни проксита за офанзиви против обвинител № 1, в този момент обвиненият главатар на кръга “Капитал ” се зае персонално с офанзивите против прокуратурата. Първо стартира тезата, че обвиняванията против него – за приватизацията на остатъчния 33% дял на страната в ЕВН и на “Каолин ”, са поради издателската му активност и проверяващата публицистика. Нещо, надълбоко погрешно и показващо с каква цел се употребяват изданията на Прокопиев: да му обезпечават превантивна отбрана, индулгенция от следствия и като оръжие за напън, в случай че такива въпреки всичко бъдат подхванати.

Дали работещите в уеб страниците и вестниците на обвинения си дават сметката, че притежателят им ги употребява за жив щит? И тъй като тезата за медиите, които били предизвикали следствията за приватизацията не устоя и едно денонощие, обвиненото лице отново реши да играе ролята на честния частник, станал жертва на “лошата ” страна.

Не на смешка, Прокопиев изиска следствието му да се управлява от непознат прокурор, нищо, че приватизацията е осъществена по нашенски. Дали, в случай че беше упрекнат по две каузи, свързани с приватизация на държавни активи в Сингапур, Прокопиев щеше да желае интернационална протекция и дали въобще щеше да има трибуната на една от огромните малките екрани? Дали щеше да се жали пред Съда в Страсбург, наименуван преди дни от италианския вътрешен министър Матео Салвини “безполезен цирк ”, тъй като съдиите се оповестили за отбрана правата на последния сицилиански необут на мафията.

Успоредно с второто обвиняване на Прокопиев, за което се разбра, че той е знаел от месеци, само че си е мълчал, прокуратурата уличи в престъпна приватизация и евентуално най-кичозните милионери на прехода – Евгения и Николай Баневи. Стигна се до такава степен, че флагманът на кръга “Капитал ” стартира да се грижи за правата на Баневи, тъй като видиш ли, пресцентърът на Министерство на вътрешните работи посочил фотоси на гащите им в стаите-гардероби в кичозния им дворец в “Бояна ”.

Днес незаконната приватизация е на мушката на правораздавателните органи. Бандитите ще дават отговор за пране на пари, за лъскавия метод на живот на гърба на българското общество, за измамите. Но къде е гражданското общество? Защо избрани магистрати и избрани публицисти са на страната на разбойниците, за какво не поддържат правото? Защо цели редакции разрешават на притежателите си с порочно минало и проблематично настояще да ги употребяват като жив щит за опазване на кожата си? Докога най-големите малките екрани и радиа ще разрешават ефирът им да се трансформира в инструмент за уронване на престижа на правосъдната власт?

В последна сметка, страната работи, колкото и да не им се харесва на засегнатите, тъй като осъзнават, че краят на хибридната им война против прокуратурата, профилираното правораздаване и антикорупционната комисия идва. Не им подхожда, че към този момент не държат моливите на европейските служители и макар остатъчните медийни операции, обществото, въпреки и да приема с прочут песимизъм интензивността на прокурори, следователи и сътрудници, последователно се убеждава, че този път смяната е настъпила. Промяна освен в Мониторинговия отчет на Брюксел, само че и в работата на тази част от правосъдната власт, която повдига обвиняванията. Остава да забележим смяната и в другата част на правораздаването – съдиите, които все по-трудно ще могат да стимулират оправдателни или условни присъди за корумпирани властимащи и олигарси със залязваща популярност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР