Промишленото производство през август се увеличава с 4.9% спрямо година

...
Промишленото производство през август се увеличава с 4.9% спрямо година
Коментари Харесай

Производството на тютюневи изделия расте с над една четвърт за месец

Промишленото произвеждане през август се усилва с 4.9% по отношение на година по-рано, сочат данните на Националния статистически институт. В съпоставяне с юли покачването е с 0.4%.

На годишна база максимален растеж има в добивната индустрия - с 12.9%, и в преработващата индустрия - с 6.4%. Спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.8%.

По-значително нарастване в преработващата индустрия по отношение на миналата година се следи при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 29%, производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 26.8%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 21.5%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 18%. Намаление е регистрирано при: производството на транспортни средства, без коли - с 15.6%, производството на питиета - с 13%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 10.1%, производството на хранителни артикули - с 4.3%.

През август нарастване по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия - с 4%, и в преработващата индустрия - с 0.4%. Намаление е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.7%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на тютюневи произведения - с 28.3%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - със 7.6%, производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 6.7%, производството на химични артикули - с 6.2%. Спад е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 21.7%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 9.9%, производството на питиета - с 6.2%, печатната активност и възпроизвеждане на записани носители - с 4.6%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР