Промишлената активност в еврозоната се подобри слабо през октомври, но

...
Промишлената активност в еврозоната се подобри слабо през октомври, но
Коментари Харесай

Слабо подобрение на промишлената активност в еврозоната за октомври

Промишлената интензивност в еврозоната се усъвършенства едва през октомври, само че продължава да се свива за девети следващ месец, демонстрират окончателните данни от постоянното бизнес изследване на организация IHS Markit, които претърпяха слаба възходяща проверка.

Промишленият PMI показател в еврозоната се увеличи през октомври до 45,9 пункта при прелиминарен показател, показващ негова стабилизация в 7-годишното септемврийско дъно от 45,7 пункта (най-ниското равнище на промишлена интензивност от октомври 2012-а година). Въпреки това усъвършенстване показателят PMI продължава да се свива за девети следващ месец (индекс под равнище от 50,0 пункта), което е следващ явен знак за продължаваща криза в индустрията.

Проучването продължава да сподели трайна уязвимост в производството, новите промишлени поръчки и покупките. Отчетено е редуциране на работните места в промишления бранш за шестия следващ месец, като темпът на съкращения е най-рязък от началото на 2013 година.

Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в организация IHS Markit, съобщи: " Сериозното низходящо придвижване, наред с неприятните трендове в заетостта и цените са изключително разочароващи, поради последните ограничения за стимулиране на ЕЦБ, наблягайки по какъв начин новият началник на централната банка Кристин Лагард би трябвало изключително добре " да поеме юздите " в сложен миг за стопанската система на еврозоната ".

Според него задържането на производството в еврозоната през октомври в едно от най-ниските равнища от седем години значи, че промишленият бранш е на път да работи още веднъж като сериозна спирачка пред растежа на Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие. " Геополитическите опасения, вариращи от Брекзит до комерсиалната политика на Съединени американски щати, не престават да основават неустановеност, като в допълнение отслабват както вътрешното търсене, по този начин и експортните пазари ", добави той, представен от БНР.

Последното изследването на IHS Markit регистрира едва ограничение на промишления спад в Германия, утежняване на спад в Испания и Италия и промишлена агресия само във Франция.

Германският индустриален PMI показател се увеличи през октомври до 42,1 пункта от 41,7 пункта месец по-рано и прелиминарен показател на равнище от 41,9 пункта, само че остава надалеч под значимата преграда от 50,0 пункта и близо до септемврийското най-ниско равнище от юни 2009-а година насам.

Аналогичният показател на Франция обаче набъбна през октомври до 50,7 пункта от 50,1 пункта през септември и над прелиминарен показател на равнище от 50,5 пункта.

Италианският индустриален PMI показател пък се намали до 47,7 от 47,8 пункта през септември, до момента в който испанският подобен показател падна до 6,5-годишно дъно от 46,8 пункта по отношение на 47,7 пункта месец по-рано. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР