Променят се изискванията за прием в специалностите Медицина“, Дентална медицина“

...
Променят се изискванията за прием в специалностите Медицина“, Дентална медицина“
Коментари Харесай

Променят изискванията за прием по медицина: ще се взема и матурата по български |

Променят се условията за банкет в специалностите „ Медицина “, „ Дентална медицина “ и „ Фармация “. Освен изпитите по биология и химия при балообразуването, ще се взема и оценката от матурата по български език и литература, заяви Министерството на образованието.

Тази смяна бе препоръчана от ректорите на медицинските университети преди няколко месеца и е заложена в изискванията за банкет за идната академична 2022/2023 година

Освен това в конспектите за кандидатстудентските изпити по биология и химия ще бъдат включени определени тематики от профилиращите предмети " Биология и здравно обучение " и " Химия и запазване на околната среда ", изучавани във втория гимназиален стадий.

Оценката от матурата по български език и литература (БЕЛ) ще влиза в балообразуването и за " Право " от идната академична година, плануват университетите, които образоват студенти в тази контролирана компетентност. Изискването ще залегне и в смяна в съответната разпоредба.

Условията за банкет по висши учебни заведения през 2022/2023 година може да видите.  Справката демонстрира метода на балообразуване във всички специалности в 50 университета, нужните приемни изпити и оценките от кои матури ще вземат участие във образуването на бала.

В три висши учебни заведения ще се влиза само с оценка от ДЗИ, без приемен изпит. Това са Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски ”, Националната спортна академия „ Васил Левски ” и Европейският политехнически университет в Перник.

Пет университета ще одобряват студенти единствено с изпити, като в балообразуването няма да вземат участие оценките от ДЗИ. Това са Американският университет в България, Висшето учебно заведение по мениджмънт във Варна, Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов “, Националната музикалната академия „ Проф. Панчо Владигеров ” и Театралният лицей ”Любен Гройс “.

Във всички останали висши учебни заведения в балообразуването ще вземат участие оценките от приемните изпити и/или от матурите, като зрелостниците ще избират по-благоприятната за тях вид.

В голяма част от специалностите от областите „ Хуманитарни науки “ и „ Социални, икономически и правни науки “ ще се кандидатства с оценката от ДЗИ по съвсем всички предмети.

Приемът в специалностите от „ Природни науки, математика и информатика “ и „ Технически науки “ ще се прави най-вече с оценки от държавните зрелостни изпити по „ Математика “, „ Български език и литература “, „ Информатика “, „ Информационни технологии “ и „ Физика “.

За всички специалности Софийският университет дава избор на претендентите дали да употребяват оценката от матурата и/или да се явят на изпит.

Оценките от ДЗИ ще важат за всички специалности в УНСС. Само за специалностите „ Право “ и „ Медии и публицистика “ се изисква и явяване на приемен изпит, с изключение на оценката от ДЗИ. Във втория максимален университет в страната - „ Паисий Хилендарски “ в Пловдив – във всички специалности може да се избора по-добрата оценка от матура или от приемен изпит.

Техническите университети в София, Варна и Габрово също ще одобряват студенти с оценка по техен избор - от ДЗИ по БЕЛ, по математика и по физика и астрономия в множеството си специалности или с оценката от приемен изпит.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР