Променят съдържанието и етикетите на някои храни.Европейската комисия предложи промени

...
Променят съдържанието и етикетите на някои храни.Европейската комисия предложи промени
Коментари Харесай

Променят съдържанието и етикетите на някои храни

Променят наличието и етикетите на някои храни.

Европейската комисия предложи промени в пазарните стандарти, използвани за редица артикули на хранително-вкусовата индустрия като плодове и зеленчуци, плодови сокове и конфитюри, мед, домашни птици и яйца.

Предложенията целят да оказват помощ потребителите за по-информиран избор обвързван със здравословното хранене и намалявене разхищението на храни, оповестяват от „ Активни консуматори “.

Етикиране на произхода.  Определят се по-ясни и наложителни правила за етикетиране на произхода на мед, ядки и сушени плодове, узрели банани, както и почистени, модифицирани и нарязани плодове и зеленчуци (като да вземем за пример опаковани салатни листа). В случай на смеси, върху етикета би трябвало да бъде посочена и страната (или държавите) на генезис, което ще усили прозрачността за потребителите и би насърчило производството на съответните артикули в Европейски Съюз.

Разхищение на храни.

Предложените промени обгръщат казуса с питателните боклуци и отпадъците от опаковки.

Ще се планува да вземем за пример освобождение от задължението за сходство с пазарните стандарти за т.нар.  „ грозни “ плодове и зеленчуци  (с външни недостатъци, само че другояче подобаващи за местна/директна консумация), продавани на локално ниво и директно от производителите на потребителите. Това се чака да подтиква късите вериги на доставки.

Опаковане.  Продуктите, предопределени за даряване, могат да бъдат освободени от главните условия за етикетиране.

Това ще понижи административната тежест.

Плодови сокове.

Ще бъде допустимо плодовите сокове да носят обозначението „ без добавени захари “, с цел да се разясни, че те, за разлика от плодовите нектари, не могат да съдържат добавени захари — специфичност, която не е известна на множеството консуматори.

Също по този начин, върху етикетите на плодовите сокове с изменен състав ще може да се слага обозначението „ сок от плодове с понижено наличие на захар “.

  Количеството вложен плод в конфитюрите ще бъде увеличено от 35% на минимум 45% (при конфитюрите екстра качество това количество ще е 55%). Наименованието „ мармалад “, което до момента беше позволено единствено за цитрусови конфитюри, ще може към този момент да се употребява за всички конфитюри.

Ще бъде позволено потреблението на слънчеви панели в открити площи за свободно развъждане на кокошки-носачки, с което ще се усили предлагането на сила от възобновими източници.

Също така  маркирането на яйцата ще се прави непосредствено в стопанствата , с което ще се усъвършенства проследимостта им.

Предлага се въвеждане на пазарни стандарти и за ябълковото и крушовото вино и за произхода на бобовите култури, които до момента не са обхванати от пазарните стандарти. 

Цели на стандартизацията

Целта на пазарните стандарти на Европейски Съюз е да се подсигурява непрекъснато високо качество, отбрана на потребителите и координация на стандартите в сходство с интернационалните стандарти.

Новите оферти са в сходство със тактиката „ От фермата до трапезата “ и задачите на Организация на обединените нации за стабилно развитие и се чака да допринесат за популяризирането и навлизането на устойчиви артикули.

Пазарните стандарти се отнасят както до външните качества на продуктите, по този начин и до невидимите им качества, произлизащи от спецификата на тяхното произвеждане (като да вземем за пример наличието на плодове в конфитюрите). Те се ползват по идентичен метод към европейските и към вносните артикули.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР