Променят равновесието между добрите и болестотворните бактерииНаучни изследвания доказват, че

...
Променят равновесието между добрите и болестотворните бактерииНаучни изследвания доказват, че
Коментари Харесай

Има връзка между антибиотиците и ранното затлъстяване

Променят равновесието сред положителните и болестотворните бактерии

Научни проучвания потвърждават, че антибиотиците значително трансформират или повреждат микробиома на индивида. Това може да докара до пропускливост на чревната лигавица и да е причина за затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови и автоимунни проблеми.

Особено внимание учените отделят на въздействието на антибиотиците върху детското затлъстяване. Проучване на огромни групи деца, които са лекувани с широкоспектърни антибиотици под 2-годишна възраст, потвърждава нараснал риск от ранно затлъстяване при тях. Резултатите са оповестени в JAMA Pediatrics.

Изследователите от Детската болница във Филаделфия са проучили електронните здравни досиета на 64 580 деца, посетили клиники за доболнична помощ. Те наблюдавали положението на децата до навършване на 5-годишна възраст. От тях 69% са получили антибиотик преди 24 месеца, приблизително по 2,3 антибиотика на дете.

Авторите стигат до извода, че има нараснал риск от ранно затлъстяване изключително при децата, употребявали 4 или повече пъти антибиотик. Става дума единствено за широкоспектърните антибиотици, а не за тясно-спектърните, ориентирани към избрани бактерии. Разбира се, има и други фактори за детското затлъстяване, измежду които са показателят на телесната маса на майката по време на бременността, храненето, физическата интензивност, продължителността на съня и прекараното време пред екран.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР