Промените, за които настояват работодателските организации, отчасти са заложени в

...
Промените, за които настояват работодателските организации, отчасти са заложени в
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Само спирането на износа на ток може да намали напрежението върху бизнеса

Промените, за които упорстват работодателските организации, частично са заложени в измененията на Закона за енергетиката и се чака средствата да дойдат от дивидентите, които страната отчислява от държавните енергийни сдружения. Може би ще бъдат подкрепени, за разлика от семействата, за които са отделени 2 милиарда лева, само че в действителност 1,5 милиарда лева са единствено за увеличение на пенсиите. Това сподели икономическият консултант към КТ " Подкрепа " Ваня Григорова.

" Което значи, че половин милиарда лева няма по какъв начин да се усетят значимо от българските семейства, каквито и да са ограниченията и колкото и ефикасни да са те. Макар че част от ограниченията изобщо не са ефикасни и по-скоро ще оставят повече средства в търговците, в сравнение с в семействата. Когато сме основали предпоставки за доста нарастване на горивата, каквито и помощи да се плануват в бюджета, те няма по какъв начин да минимизират пагубния резултат на нарастването на цените на горивата. Това, което наложително трябваше да създадат ръководещите – да се усили минималната работна заплата и да се усилят трудовите хонорари на заетите в обществения бранш. Да се усилят минималните осигурителни приходи и оптималният застрахователен приход, тъй че да се обезпечи опцията за погашение на по-високите пенсии, към този момент заложени в бюджета за ДОО. В противоположен случай ще би трябвало всяка година да се обезпечават прехвърлянията от държавния бюджет, с цел да могат да се покриват по-високите пенсии “, сподели още Ваня Григорова.

„ Минимум 50% от междинната работна заплата би трябвало да бъде минималната такава. И това е заложено като рекомендация в Директивата за минималните хонорари, която скоро ще бъде призната от Европейска комисия и Екологичен потенциал. Това основен индикатор, който дава сигнал и на частния бранш.

Трябва да бъде обезпечено допустимо най-евтиното гориво. От предходната година настояваме да се ограничи износът на ток, поради прекъсването на доставките на газ, тъй че тези високи цени да не се трансферират на вътрешния пазар. Износът на ток от България не е стеснен! Ние имаме опция да задоволим потребностите на вътрешния пазар. И единствено това може да понижи напрежението върху бизнеса, а оттова и върху инфлацията в страната. Тази мярка би подкрепила както предприятията, които са енергийно интензивни, по този начин и българските семейства “, добави Ваня Григорова.

Ваня Григорова предвижда, че " бизнесът ще бъде притиснат и в случай че не получи обезщетенията, за които упорства, ще има редица затворени предприятия. Тя напомни, че всички юридически лица са в действителност бизнес – общини, лечебни заведения, детски градини. Ще се усети ускоряващата се инфлация, която към май е 15,6%, само че при липса на обезщетения може да се усили двойно. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР