Промените в Закона за здравето, защитаващи честта и достойнството на

...
Промените в Закона за здравето, защитаващи честта и достойнството на
Коментари Харесай

Допълват Закона за здравето в частта, защитаваща лекарите от агресия

Промените в Закона за здравето, защитаващи достойнството и достолепието на медицинските експерти, импортирани от ПП-ДБ в Народното събрание, ще бъдат допълнени с текстове, които пазят медиците от експанзия. Това стана ясно на провелия се през днешния ден Втори болничен мениджърски консилиум по образуване на политики в опазването на здравето, проведен от ББА.

Депутатът от ПП-ДБ доцент Васил Пандов съобщи, че лекарите би трябвало да бъдат приравнени към органите на власт, против които всяка експанзия – вербална или физическа, по време на осъществяване на служебните им отговорности, се квалифицира като безчинство и да бъде наказуема по Наказателния кодекс.

„ Ако бъде ясно, че посягащият ще заплати санкция, тогава всеки би се замислил дали да нарани вербално или физически доктор “, сподели съветникът на премиера доктор Петър Грибнев.

По думите му държавното управление е в консенсус с желанието на здравното съсловие да работи в изискванията на убеденост и комфорт. „ Не бива лекарите и сестрите да се опасяват от това дали ще бъдат афектирани или ударени и в случай че бъдат, те да не знаят към кого да се извърнат. Ролята на законодателната власт е да навлезе в детайлите, които да бъдат добре показани от съсловните организации и да се обобщят в законодателни промени “, сподели още лекарят.

Според него системата е проведена по този начин, че пациентът е привикнал лекарят да го обслужи непременно.

„ Лекарят е обучаван да дава здравна услуга

и в тези разминавания на упованията на пациента се основава напрежение най-често в структурите на незабавна помощ. Тогава лекарят не знае по какъв начин да реагира. Този проблем би трябвало да се регламентира законово, с цел да знае до каква степен са му правата и с цел да може да се отбрани. В доста случаи пациентът има съображение да търси помощ, само че не знае до каква степен може да изчака “, сподели доктор Грибнев.

Според някогашния длъжностен здравен министър доктор Стойчо Кацаров експанзията произтича от това, че в системата има основани условия на опълчване.  

Депутатът от „ ИТН “ проф. Андрей Чорбанов пък съобщи, че повода за експанзията е в девалвацията на полезности.

„ Надявам се съсловните и професионални организации да излъчат предложение за промени в Закона за здравето, въз основа на което 

да не се постанова да се чака правосъдната процедура да ни покаже какъв би бил резултатът “,

сподели ръководителят на ББА адв. Свилена Димитрова.

Притесненията си от експанзията против медиците показаха и шефове на лечебни заведения в страната.

Директорът на УМБАЛСМ „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров съобщи, че експанзията към лекарите в болничната, в извънболничната и в незабавната помощ се е трансформирала във форма на решение на проблемите и последна инстанция на всеки, който взема решение своята справедливост. По думите му аргументите се коренят във възпитанието на младото потомство, което има чувство за безотговорност, за което способства и интернет, където нищо не се санкционира и нищо не се управлява. Изкуственият разсъдък е бъдеща форма на спор сред доктор и пациент, защото пациентите от ден на ден изричат мнението си каква терапия да им бъде изписана, добави той.

Ежедневно се сблъскваме с експанзията, сподели и доктор Кети Маналова, шеф на МБАЛ – Казанлък. Тя съобщи, че са нужни промени в организацията на здравната система, защото в незабавните кабинети идват пациенти, чиито положения не изискват незабавна помощ, а в Казанлък незабавният кабинет обслужва 50 хиляди души.

Според Красимир Грудев, ръководител на НСЧБ, би трябвало да се провежда огромна осведомителна акция измежду хората за разяснение на правата и отговорностите на пациентите. „ Предпоставките за експанзия не са единствено в интернет мрежите. За нея способства и ниската здравна просвета на популацията “, уточни той. Грудев предложи опцията да се промени архитектурната среда или интериорът на лечебните заведения, тъй че да се парира възникването на концепцията за експанзия у околните на пациентите. „ Може да се трансформират особеностите на пространствата, цветовите решения, да се обезпечи озвучаване с музика, потискаща експанзията, да се обезпечи отдалечено за тв приемник в чакалнята за околните на пациентите, тъй че да могат сами да си сменят каналите “, предложи той. 

За общопрактикуващия доктор доктор Гергана Николова, която е и член на УС на БЛС,

най-големият проблем са прекомерно многото здравнонеосигурени, които търсят помощ и лекуване в незабавните кабинети

Проф. Милена Станева от УС на БЛС пък напомни проучване на организация „ Тренд “ от 2022 година, което демонстрира, че всеки втори доктор е бил жертва на вербална експанзия по време на работа. БЛС интензивно работи за това казусът с експанзията да се ограничи, като провежда образование за лекари по какъв начин да се оправят с нападателни пациенти, а юристите на БЛС обезпечават безвъзмездна помощ на медиците, станали жертва на експанзия, напомни тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР