Промените в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на

...
Промените в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на
Коментари Харесай

Радев даде зелена светлина на промените за конфискацията

Промените в Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ), с които гражданската конфискация категорично беше „ развързана “ от развиването на наказателния развой, излизат на следващия ден в ексклузивен брой на Държавен вестник, откакто президентът Румен Радев е подписал декрет за обнародването им. Това заяви lex.bg.
Депутатите дефинитивно одобриха на второ четене на 20 декември измененията, съгласно които прекратяването на наказателно произвеждане и признаването на непорочност няма да бъдат спънка за лишаване на нелегално добито имущество. Така прекъснато наказателно произвеждане или влизане в действие на присъда, с която подсъдимият е приет за почтен, няма да стопират гражданската конфискация.
Oт тогава се чакаше дали президентът Румен Радев ще наложи несъгласие и ще ги върне за ново разискване.
На 28 декември обаче президентът е подписал указа за обнародването им.
Измененията в ЗПКОНПИ са единствено от два параграфа. С първия в закона се записва: „ Не съставляват законова спънка за съществуването и надлежното практикуване правото на иск за лишаване на нелегално добитото имущество в интерес на страната прекратяването на наказателното произвеждане или влизането в действие на присъда, с която подсъдимият е приет за почтен за закононарушения, посочени в наредбата на член 108, алинея 1 от закона. “
Регламентира се и че това предписание важи и за неприключилите инспекции и производства пред съда по анулирания ЗОПДНПИ.
След произнасянето на тълкувателното решение няколко каузи бяха прекъснати от съдилищата, защото наказателните производства против хората, чието имущество страната желае да отнеме, са или прекъснати, или приключили с оправдателна присъда.
Най-емблематичният случай е с Христо Бисеров от който антикорупционната комисия желае да отнеме имущество за близо 2 млн. лева Позовавайки се на тълкувателното решение, Софийският градски съд приключи делото за конфискация. Определението му обаче не е дефинитивно и беше обжалвано от комисията. Справка в деловодната система на Софийския апелативен съд демонстрира, че по жалбата още не е формирано дело, а когато той се произнесе, към този момент ще е влезнала в действие новата наредба в закона, която афишира, че оправдателната присъда не е процесуална спънка пред желае за лишаване на имуществото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР