Промените в Закона за марките и географските означения са обнародвани

...
Промените в Закона за марките и географските означения са обнародвани
Коментари Харесай

Промените в означенията на храните са в сила от днес


Промените в Закона за марките и географските означения са обнародвани през днешния ден в Държавен вестник. С тях отпада опцията за национална регистрация на географски означения на аграрни артикули и храни, които попадат в обсега на Регламент на Европейски Съюз 1151/2012 год. по отношение на схемите за качество на селскостопанските артикули и храни.

България и производителите би трябвало да подадат заявки в Европейската комисия за европейска отбрана на обичайните храни " Българско кисело мляко ", " Българско бяло саламурено сирене ", " Български кашкавал ", " Кашкавал Балкан ", " Карловска луканка ", " Карловски луканков колбас ", " Лютеница Първомай " и " Българска боза ". " Регистрациите на географски означения за аграрни артикули и храни, които попадат в обсега на Регламент (ЕС) № 1151/2012, осъществени до влизането в действие на този закон, се заличават от деня на регистриране на съответното название в регистъра на Европейска комисия, само че не по-късно от една година ", излиза наяве от оповестените промени.

Патентното ведомство би трябвало да уведоми неотложно Международното бюро за заличените национални регистрации на географски означения за аграрни артикули и храни, въз основа на които са направени интернационалните регистрации.

Като Комитет за отбрана на потребителите приветстваме решенията на депутатите, които взеха поради нашите претенции за пролонгация по отношение на подаването на заявки за европейска отбрана на обичайните ни храни. Смятаме, че българските народни представители опазиха националния интерес и продуктите ни на този стадий.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР