Промените в Закона за енергетиката бяха гласувани след над петчасово

...
Промените в Закона за енергетиката бяха гласувани след над петчасово
Коментари Харесай

"Топлофикация София" може да получи 40 млн. лв. от поевтиняването на газа

Промените в Закона за енергетиката бяха гласувани след над петчасово изключително съвещание на Народното събрание

© Велко Ангелов Столичната топлофикация евентуално ще получи към 40 млн. лева от върнатите от " Газпром " средства след намаляването на цената на газа. Председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов разгласи преди дни, че преведената от съветската компания сума към " Булгаргаз " е близо 200 млн. лева а не 150 млн. лева както се очакваше по-рано.

След като през днешния ден депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за енергетиката, които регламентират по какъв начин тъкмо ще бъдат разпределени надплатените суми за природен газ Николов пресметна, че при тази отплата на " Топлофикация София " на един клиент се падат приблизително към 60-70 лева Проблемът е, че самото парно има настоящи отговорности от към 200 млн. лева към публичния снабдител и действително може да бъде осъществено прихващане вместо да се преведат свежи пари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За да се задейства процедурата енергийният регулатор би трябвало да вземе решение за цената на газа за всеки един от месеците в интервала от 5 август до 31 март. По думите на Валентин Николов по този начин " Булгаргаз " ще знае кой какъв брой има да получава. " Първо на контролирани (клиенти б.а.) - газоразпределителни сдружения и топлофикации - до 31-ви март 2020-а, второ - на тези, на които като снабдител е доставила гориво за компаниите до 31-ви декември 2019-а година ", изясни той.

Отделно " Булгаргаз " ще би трябвало да вземе решение за връщането на надвзетите 45 млн. лв. на бизнеса за интервала 1 януари - 31 март. Спор за сумата от преди две седмици докара до острата реакция на работодателите, съгласно които страната се пробва да ги ощети и да задържи парите за себе си. Причината - от 1 януари у нас проработи газова борса и по тази причина официално се смята, че компаниите са излезли на свободния пазар и в такава догадка не би трябвало да бъдат обезщетени. Всъщност обаче това не е тъкмо по този начин, защото те работят по контракти с " Булгаргаз " и на цените, които са регламентирани в тях. А те значително зависят от доставната цена на " Газпром ". Самите договори пък са подписани още в края на предишното лято, когато основаването на газовата борса още не е било факт.

След два месеца към този момент всеки ще бъде наясно каква сума ще му бъде възобновена, счита Валентин Николов. И обясни механизма: " Всеки един клиент би трябвало да бъде прочут какви пари има да получава от съответното сдружение. След това с първата сметка би трябвало да завърши прихващането на парите. Ако това не е задоволително - с всяка последваща сметка ще се прихваща още, до момента в който завърши съответното компенсиране ".

Пари на ръка ще се дават единствено на тези, които са завършили приемането на услугата - да вземем за пример към този момент не са клиенти на топлофикация, само че употребили парно в по-ранен интервал.

Според Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия обаче обстановката е малко по-различна и възобновяване на суми ще бъде алегорично. По негови калкулации всяко домакинство ще получи по по-малко от 10 лева на месечна база. " Дано не съм прав ", съобщи той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР