Промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които Комисията по регионалната

...
Промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които Комисията по регионалната
Коментари Харесай

Туристическият бизнес разкритикува промените "хавлия върху дюните"

Промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които Комисията по районната политика следва да разиска, обслужват тясно корпоративни ползи, загърбват ползите на локалните общности и страната и оставят врата за продължение на корупционните практики при презастрояването. Това се споделя в мнение на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници и Българската асоциация за различен туризъм, импортирани в Народното събрание.

В четвъртък следва отрасловата комисия да прегледа на второ четене противоречивите промени, импортирани още през февруари от държавното управление и в това време допълвани от депутати от разнообразни парламентарни групи. Между тях е и концепцията за четирицифрени санкции за слагане на плажни такъми върху дюните.

Какви са предложенията четете тук.

Според двете сдружения на туристическия бизнес в законопроекта " се вижда характерният за корупционните практики углавен уклон с възпроизвеждането на нови административно-наказателни разпореждания, непропорционални на тежестта на дейностите, избрани за обществено рискови ".

Туроператори: Къмпингуването е пазарен сегмент с бъдеще

Проектът " съдържа неоправдани ограничавания на правото на избор на туристи и ни отдалечава от ефикасната законова рамка, която да подсигурява стабилно и отговорно развиване на българското Черноморие и превръщането на туризма по Черноморието в перспективен бранш и място за кариерно развиване ", се споделя в мнението на двете асоциации. Те показват безпокойство, че несъразмерното администриране на плажуването ще го комерсиализира в оптималната степен.

" Морският ни туризъм от дълго време работи в изискванията на свръхпредлагане с всички произлизащи негативи - пай сезон, дефицит на фрагменти, ниска средногодишна претовареност, занижени междинни доходи за нощувка, разрушена природа, несъответстваща инфраструктура. В същото време предмет на регулация става къмпингуването - пазарен сегмент с бъдеще, щадящ природата и не предполагащ обществени вложения в скъпа инфраструктура ", акцентират сдруженията.

Концесионерите против новите хрумвания за преместваемите обекти

Срещу различен вид промени в закона се изричат и Националният ръб по туризъм и Асоциацията на концесионерите на плажове. Двете сдружения възразяват против новите регулации за площта, върху която на плаж, предан на концесия, могат да се слагат преместваеми обекти. Двете бизнес сдружения припомнят, че обвързване на концесионера е да обслужва цялата територия на плажа и смяната може да нарушии икономическия баланс. Те не утвърждават и схемата за преместваемите обекти да се изготвя от общината и да се утвърждава от основния й проектант, тъй като те съставляват една институция, а това основава предпоставки за корупция.

Туристическият ръб е и против възбраната за отдаване на концесия на плажове, които граничат със предпазени територии без обезпечен достъп до тях. Такива били множеството плажове в страната, които може да се окажат неохраняеми, предизвестява мнението.

За и срещу некатегоризираните къмпинги

Самото Министерство на туризма също не поддържа някои от текстовете, импортирани от депутатите сред първото и второто четене. Една от тях е концепцията на Искрен Веселинов отвън плажовете и дюните в общински, държавни и частни парцели да има опция да се обособяват краткотрайни места за къмпинги, кемпери и каравани без да бъдат категоризирани. Депутатът в претекстовете си акцентира основателното неодобрение на феновете на свободното къмпингуване за неналичието на задоволително къмпинги и припомня, че плануванаъа през 2016 година опция в Закона за туризма тази активност да се регламентира, по този начин и не е осъществена.

В отговор Министерството на туризма написа, че по закон управлява само категоризираните туристически обекти за настаняване, в това число категоризираните къмпинги. Според ведомството концепциите на Веселинов би трябвало да отпаднат от Закона за Черноморското крайбрежие. Необходима е наредба на къмпингуването като тип туризъм, само че това следва да се случи в специфичен закон и след необятно публично разискване, изрича благопожелание ведомството, ръководено от Николина Ангелкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР