Промените в конституцията, изненадващо предложени от руския президент Владимир Путин,

...
Промените в конституцията, изненадващо предложени от руския президент Владимир Путин,
Коментари Харесай

Какви промени предлага Путин в руската конституция?

Промените в конституцията, изненадващо препоръчани от съветския президент Владимир Путин, бяха възприети по един и същи метод от всички: съветският президент приготвя бъдещето си на фона на ерозията на ръководената от него система и приближаващите избори, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Политолози, опозиционери и публицисти считат, че Владимир Путин, който е на 67 години, в действителност слага началото на развой на преход във властта. Действащите конституционни разпореждания не разрешават на Путин да остане в Кремъл след 2024 година, когато изтича президентският му мандат.

Каква ще е бъдещата роля на Путин?

Той се разгласи за реформиране на суперпрезидентския парламентарен модел в Русия посредством ограничение на пълномощията на президента и увеличение на тези на Народното събрание, който да дефинира кой ще е министър председателят. Според специалисти това, че Путин лимитира пълномощията на президента значи, че той възнамерява дефинитивно да се отдръпна от Кремъл и да поеме нова роля.

"Мисля, че Путин ще остане най-важната фигура в Русия, каквато е към този момент 20 години ", твърди съветската експертка Мария Липман.

Според някои съветският водач ще заеме нов пост с функционалности на висш съдия, който е над ежедневните политически противодействия, както направи казахстанският президент Нурсултан Назарбаев. При този сюжет президент на Русия ще стане човек, правилен на Путин.

Възможно е Путин да застане отпред на Държавния съвет, който ще бъде основан в границите на конституционната промяна, или на могъщия Съвет за национална сигурност.

Защо в този момент?

Въпреки високия си рейтинг от към 70 % Путин схваща, че системата на властта в Русия е в развой на ерозия. "В обществото ясно се очерта потребността от смяна ", сподели той в годишното си послание към Народното събрание.

През предишното лято в Москва се състояха едни от най-сериозните демонстрации против управляващите, а партията на президента "Единна Русия " е с извънредно ниска известност измежду руснаците. Следващата година в Русия ще има парламентарни избори, а социологическите изследвания сочат, че партията разполага с поддръжката едвам на 33 % от гласоподавателите (далеч под 54-те %, които завоюва на изборите през 2016 г.).

Каква роля ще играе министър председателят?

Михаил Мишустин, който бе номиниран от Путин за нов министър председател на Русия, до момента беше началник на федералната данъчна работа. Той е по-скоро технократ, в сравнение с политик, и не наподобява като евентуален правоприемник на Путин, отбелязва Франс прес.

На премиерския пост Мишустин по-скоро ще се концентрира върху вътрешните проблеми на Русия, съобщи в Туитър специалистът Дмитрий Тренин, шеф на московския център "Карнеги ".

Във вчерашната си тирада Путин сложи комплицирани задания пред новото държавно управление: да увеличи приходите на руснаците, да се оправи с демографската рецесия и да модернизира страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР