Промените се правят, за да се изпълни Закона за висшето

...
Промените се правят, за да се изпълни Закона за висшето
Коментари Харесай

Въвеждат се единни държавни изисквания при кандидатстването във всички медицински висши училища

Промените се вършат, с цел да се извърши Закона за висшето обучение за контролираните специалности медицина, дентална медицина и фармация и да се вкарат единни държавни условия при кандидатстването във всички медицински висши учебни заведения.
Прочетете още
С измененията балът на кандидат-студентите наложително ще е от утроените оценки от изпитите по химия и по биология. Освен това, вместо оценката от матурата по български език и литература, която съгласно медиците няма отношение към специалността им, при разискването за балообразуващи са признати оценките по химия и по биология от 9 и 10 клас. А за какво не оценките от профилите химия и биология в 11 и 12 клас?

" Не във всички райони на страната има профилиращо образование, това е преди всичко, на второ място не всички деца могат да се запишат и да аплайват в такова профилиращо образование.Тоест прави се за тези възпитаници, които в профилите си нямат хиимя и биология? Точно по този начин да бъдат равнопоставени с тези, които имат ", сподели проф. Илко Гетов, зам.- министър на опазването на здравето

Освен това образователният материал, върху който ще се поставят всички изпити в медицинските вузове ще е единствено от 9-ти и 10-ти клас, написа Българска национална телевизия. Така от здравното министерство считат, че ще отпаднат и частните уроци. Изпитите на обособените вузове ще са на разнообразни дати. Всички наложително би трябвало да се съобразят с новите условия, в случай че желаят акредитация. От министерството признават, че са ощетени сегашните 11-класници, които не са знаели за измененията и не могат да покачат оценките си от 9 и 10 клас.

" Те би трябвало да разчитат на отличната си подготовка за кандидат- студентските си изпити. И по тази причина ние сме дали извънредно висока тежест на оценката от кандидат- студентския изпит, утроена е по биология и химия ", разяснява зам.-министърът на опазването на здравето.

Могат ли да се отсрочат измененията както упорстват родители на единайсетокласници?

" Ако администрацията на Министерски съвет реши може би може да се отсрочи, само че отлагането продължава да бъде в интерес на това да не се съблюдава закона, а това не ОК ", убеден е проф. Илко Гетов

" Това е преди да почне нашият екип работа са направени тези промени. Просто би трябвало да дискутираме с сътрудници от министреството на опазването на здравето, тъй като те са водещи в тази ситуация ", съобщи проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

Гимназиите с профил " Природни науки " считат, че са ощетени. И че техните възпитаници на вятъра ще учат биология и химия на доста по-високо равнище. Ще пишат и писмо до министерството с възраженията си.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР