Промени в закона заради автономията на университетите, поиска образователният министър

...
Промени в закона заради автономията на университетите, поиска образователният министър
Коментари Харесай

Министър Вълчев обяви какво са предприели след скандалите в ТУ Варна

Промени в закона поради автономията на университетите, изиска просветителният министър Красимир Вълчев. Назрял е моментът за политически диалог доколко би трябвало да променим университетския модел, който основава освен финансови проблеми, само че и други пред висшите учебни заведения, изясни той пред Нова телевизия.

Очакванията му са измененията в закона да са подготвени до есента. Трябват законови промени - висшите учебни заведения би трябвало да бъдат по-отворени за партньорство, стратегическото им ръководство да бъде по-отворено, а не обърнато във вътрешността, написа Канал3.бг. Сегашният модел на самодостатъчност и капсулираност води до спънки за развиване, изясни министърът. В огромна част от вузовете има констататирани пропуски. Трета инспекция - в трето висше учебно заведение има нарушавания, даде образец Вълчев.

А във връзка свадите към Техническия университет във Варна изясни, че сега тече одитна инспекция, първичните данни показват висока централизация на нарушавания и машинация и данните ще бъдат изпратени на способените органи. Вълчев разяснява и абсурда към учебното заведение в Благоевград, в което шефът отхвърли да приема първолаци циганчета. Това е неприемливо, дискриминационно и неоправдателно, сподели министърът. Той е приказвал с шефа на Регионалния инспекторат по обучение да се търси отговорност на този шеф, както и с кмета на Благоевград, койъто го уверил, че няма да се позволява такава вторична сегрегация. Нито едно учебно заведение не може да откаже на дете да се запише, безапелационен бе Вълчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР