Промени в Закона за филмовата индустрия обслужват големите телевизии и

...
Промени в Закона за филмовата индустрия обслужват големите телевизии и
Коментари Харесай

Филмови дейци: Законови поправки облагодетелстват големите телевизии и убиват киното

Промени в Закона за филмовата промишленост обслужват огромните малките екрани и убиват българското кино, алармират в отворено писмо представители на филмовата общественост. Писмото е подписано от Съюза на филмовите дейци, Българската асоциация на кинорежисьорите, Асоциацията на българските оператори, Асоциацията на филмовите продуценти и други организации.

“Ние, представителите на обединената българска кино общественост, изрично не сме съгласни с оповестените на страницата на Народното събрание оферти за промени в плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за филмовата промишленост (ЗИД на ЗФИ), направени взаимно, при безпринципно политическо съглашателство, от народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и “Воля “, с които се вкарва механизъм за даване на държавна помощ за произвеждане на телевизионни филми и сериали “, се споделя в писмото.

По този метод, съгласно създателите му, обилни обществени средства, които в първичния законопроект бяха планувани за подкрепяне на българското кино, се пренасочват за финансиране на телевизионно наличие, предопределено за лъчение главно в стратегиите на огромните телевизионни оператори . Според писмото това събитие е недвусмислено очевидно от предлагането за въвеждане на условие продуцентите да бъдат допускани да аплайват за финансиране единствено при изискване, че са сключили контракт с огромен снабдител на медийни услуги - с 1 млн. дейни консуматори или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм минимум 10 на сто).

Още един път удостоверяваме позицията си, че уредбата на държавното подкрепяне за телевизионните формати няма място в Закона за филмовата промишленост. Това ще бъде казус в Европейския съюз. Натискът на телевизионните оператори, (които десетилетия не отделят никакви средства за българско филмопроизводство, макар съществуването на 3 такова условие в Закона за радио и телевизия) в последна сметка ще докара до понижение на средствата за българско кино за сметка на финансирането на телевизионно наличие, предопределено за програмата на огромните малките екрани . Отстъпление от отбраната на националното ни филмопроизводство към този момент беше направено с въвеждането на схемата за държавна помощ посредством възобновяване на разноски, където съществени бенефициенти още веднъж ще бъдат непознати компании.

Нещо повече, с препоръчаните взаимно от народните представители от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и “Воля “ промени, се вкарват дискриминационни условия към продуцентите на български филми, обвързвайки допускането им до финансиране с комерсиалния триумф на продуцираните от тях филми. Постъпилите оферти на процедура подменят философията и главните правила на Закона за филмовата промишленост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР