Промени в Кодекса на труда одобри правителството и ги внася

...
Промени в Кодекса на труда одобри правителството и ги внася
Коментари Харесай

Правителството одобри промени в Кодекса на труда и ги внася за гласуване в парламента


Промени в Кодекса на труда утвърди държавното управление и ги внася за приемане в Народното събрание.

Регламентира се самостоятелно право на отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата или осиновителя с право на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване.

Отпускът е в размер до 2 месеца и може да се употребява едновременно или на части до навършване на 8-годишна възраст на детето, Национален осигурителен институт ще заплаща обезщетение от 710 лв. месечно. Този тип отпуск ще може да се употребява единствено в случай че бащата или осиновителя не е употребил трансфериран от майката отпуск за бременност и раждане и развъждане на дете до 2 годишна възраст

С измененията се дефинират и случаите, при които служащият има право да предложи на работодателя изменение за несъмнено време на продължителността и разпределението на работното време, или да премине към работа от разстояние.

Това право има служащ, който е родител на дете до 8-годишна възраст, както и служащ който поставя грижи за родител, дете, брачен партньор, брат, сестра или други родственици права линия заради медицински или други основателни аргументи.

Работодателят е задължен да даде стимулиран писмен отговор дали приема предлагането.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР