Промененият закон за Института за национална памет в Полша, който

...
Промененият закон за Института за национална памет в Полша, който
Коментари Харесай

Полският президент прати в Конституционния съд спорния закон за Холокоста

Промененият закон за Института за национална памет в Полша, който планува наказателна отговорност за обществени изказвания за съучастничество на полския народ в Холокоста, е изпратен за разглеждане в Конституционния съд. Това заяви през днешния ден Кшищоф Лапински, представител на полския президент Анджей Дуда, съобщи ТАСС.

Висшите магистрати би трябвало да проучат дали импортираните промени в закона са в сходство с конституцията и в частност дали лимитират свободата на словото и изложение на мнение. " Според президента постановките на закона би трябвало да бъдат толкоз точни, че всеки жител, откакто ги прочете, да няма никакви подозрения какво държание ще докара до наказване и какво - не ", заяви президентската канцелария.

Въпреки подозренията си в конституционната съобразност на променения закон президентът Дуда към този момент го подписа и през вчерашния ден той бе публично оповестен, с цел да влезе в действие след 14 дни.

Законодателните промени плануват до три години затвор за обществено разпространение на хрумвания за виновността на полския народ или страна за избиването на евреи по време на Втората международна война.

Наказания ще има за изявления, внушаващи, че те са били съучастници в закононарушенията на Третия райх, както и за потреблението на словосъчетанието " полски концлагери ". Наказателна отговорност ще се носи и за агитация в Полша на идеологията на украинския националист Степан Бандера и за отказване на геноцида против поляци в региона Волин.

Обновяването на закона обтегна връзките на Полша с Украйна и Израел, напомни ТАСС.

Маршалът (председателят) на полския Сенат Станислав Карчевски прикани поляците в чужбина да оповестяват на управляващите във Варшава за всевъзможни изказване, които считат за " антиполски " и накърняващи " положителното име на Полша ", заяви Асошиейтед прес.

Писмото на Карчевски, оповестено през днешния ден на уеб страницата на горната камара на полския парламент, е било разпратено до полски организации по света.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР